Свидетели сме на бум на инсталирането на соларни мощности, паралелно

...
Свидетели сме на бум на инсталирането на соларни мощности, паралелно
Коментари Харесай

Ангелин Цачев: Необходими са системи за съхранение, които да поемат бума на соларни мощности

Свидетели сме на взрив на инсталирането на слънчеви мощности, редом с това е належащо построяването на системи за предпазване.


Развитието на енергиен кулоар Изток-Запад, който ще свърже България с Италия през районен съд Македония и Албания, ще разреши създадената зелена сила да бъде доставяна в други европейски райони.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО).

Към момента в България конфигурираните мощности за произвеждане на възобновима сила са над 3000 МW слънчеви мощности и към 700 МW индустриални мощности от вятър.

„ Предизвикателствата за ефикасното използуване на създадената електрическа енергия са в месеците, когато потреблението е ниско. Това са месеците април и май, а също по този начин септември и до известна степен октомври. Тогава потреблението в страната е по-ниско, което е едно съществено предизвикателство пред ЕСО да реализира едно балансиране на системата поради по-високото произвеждане на възобновима сила, заради дефицит на задоволително маневрени мощности в системата “, изясни Цачев.

Изпълнителният шеф на ЕСО уточни, че една огромна част от електрическата енергия се изнася и до този миг няма проблем с това, тъй като разполагаме с задоволителен трансграничен потенциал, който да поеме създаденото количество от конфигурираните към този миг мощности. През идната година чакаме да навлязат още сред 1500-2000 МW нови слънчеви мощности.


„ Не единствено ние инсталираме, същият развой се следи и в Румъния, и в Гърция – страните, които са най-близо до нас. Този взрив на конфигурирани слънчеви мощности е в ход. Когато тези централи работят едновременно, тъй като слънцето и в България, и в Румъния, и в Гърция грее едновременно, тази сила стартира да става непотребна. Затова е належащо редом с построяването на тези мощности да бъдат построени системи за предпазване, да бъде развито производството на зелен водород, да бъде увеличено потреблението в страната и по този метод тази сила да откри своето място “, съобщи Цачев.

Той разяснява и работата на систематичния оператор по няколко плана от европейско значение. От ЕСО чакат всеки миг да бъде разгласен за план от общоевропейски интерес „ Кармен 2 “. Това е план, който нашият оператор развива с румънските сътрудници и е ориентиран към дигитализацията на мрежата. Това ще даде опция да развием още по-добре вътрешната си мрежа и да присъединим още повече възобновими мощности в Северна България.

Ангелин Цачев акцентира, че концепцията за нов кулоар сред Югоизточна и Северозападна Европа е на ЕСО. „ Проектът третира построяването на нов енергиен кулоар от България, Гърция през всички източни страни Румъния, Словакия, Полша и да стигне до Германия. Това е първият стадий. Вторият стадий би трябвало да се направи спомагателен кулоар, в случай че е нужен, през Франция и Италия и по този начин да се затвори целият пръстен “, изясни той.

Не по-малко значим и перспективен е и коридорът Изток-Запад сред Турция, България, районен съд Македония, Албания, Черна гора до Италия. „ В момента стартира проучване за нуждата от един подобен кулоар “, съобщи Ангелин Цачев и акцентира, че при всички положения един подобен нов енергиен кулоар ще разреши да се разшири доставянето на зелена сила в други райони на Европа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР