Свидетели сме на бум на аукционните продажби на технологични устройства,

...
Свидетели сме на бум на аукционните продажби на технологични устройства,
Коментари Харесай

Старите технологии се завръщат на крилете на носталгията


Свидетели сме на взрив на аукционните продажби на софтуерни устройства, считани за от дълго време забравени (снимка: CC0 Public Domain)

Доста постоянно в последно време се натъкваме на данни, че старите винилови плочи се продават от ден на ден и даже задминават компактдисковете по продажби. Оказва се, че освен плочите се радват на подем – VHS видеокасетите и други „ ретро “ технологии претърпяват възобновление, носени на крилете на носталгията.

Наскоро се разбра, че в Съединени американски щати предходната година са продадени повече винилови плочи, в сравнение с музикални компактдискове. Тази вест в действителност не бе изненадваща. Още през 2020 година плочите задминаха CD-тата по продажби в Съединени американски щати.

В ерата преди стрийминга

Но плочите са единствено емблема, знак на по-старата технология. Почти всеки от нас си спомня някое особено място, на което е ходил като млад – за някои може да е библиотека, за други – стадион или зала за концерти, игрище или книжарница; за мнозина това са местата, където са прекарвали часове в избиране на видеокасети. С какво неспокойствие влизахме в магазинчетата за видеокасети чартърен!

Това се случваше в ерата преди стрийминга, преди Netflix, преди DVD-тата. Видеокасетофонът беше върхът на потребителската технология. В магазина за видеокасети чартърен младежите освен избираха заглавия за гледане, само че и срещаха другари, разговаряха, споделяха усещания и страсти. Там се сипеха рекомендации кои филми би трябвало да се гледат безусловно. Това беше тогавашната версия на обществените мрежи.

Сладък прочувствен подарък

Оказва се, че през днешния ден тогавашните деца, които в този момент имат свои домове и фамилии, изпитват носталгия по старите технологии. Това е повода, заради която мнозина са склонни да платят солидни суми, с цел да се снабдят с видеокасета с „ Ловци на духове “ или „ Роки “.

Като разследване от тази нова наклонност колекционерството набира скорост. То, несъмнено, не е оригиналност – събирането на ретро материали е добре познато отдавна; само че в случай че в миналото беше концентрирано върху движимости като монети, плакати, фотоси, комикси или сувенири, в този момент в него има някои нови категории – плочи, видеокасети, грамофони и други
още по темата
Старите неща оферират сладостен прочувствен подарък за мнозина. Това са движимости, асоциирани с детството и най-много с прекарвания от детството, или пък неща, които като деца не сме могли да имаме, тъй като тогава те са били огромен разкош.

Предметите с история отпреди над 30 години носят магична прелест в днешния високотехнологичен свят. Настоящият културен ужас, с неговия взрив на подправени изображения, безкрайни разногласия за всичко и, в най-ново време, дебюта на изкуствения разсъдък, усилва привлекателността на неща, които носят същинска прочувствена стойност.

В същото време напредъкът на технологиите значи, че към този момент е все по-лесно да си купим мечтани неща онлайн. Поради тази причина пораства броят – и триумфът – на бизнесите с онлайн-търгове на остарели движимости. Можем да срещнем фантастични предложения за остарели пишещи машини или компютри от ерата преди Windows.

Бум на аукционите

Ако съберем на едно място тези фактори – носталгията, страстта към ретро технологиите, желанието да избягаме от нашия виртуален живот и лекотата на онлайн покупките, получаваме взрив на онлайн-кътчетата за аукциони с богата палитра от старовремски движимости и технологии. Ако в миналото в тях е имало категории като „ монети “, „ комикси “, през днешния ден има всичко, в това число технологиите на далечното детство за мнозина от актуалните консуматори, изморени от смарт телефоните и обществените мрежи.

Стотици хиляди и даже милиони консуматори посещават постоянно онлайн аукциони, наблюдават, наддават и, в доста случаи, получават по пощата обичани VHS касетки със заглавия, които не приказват доста на днешните младежи. Търговете вървят един след различен, нямат край, дори стават от ден на ден.

В един американски уебсайт неотдавна беше продадена сбирка от неразпечатани видеокасети с трите следващи кино лентата „ Роки “ – сумарно за 53 750 $ (през февруари т.г.). Високата стойност идва частично и от това, че касетите бяха неразпечатани, с фабричната си лепенка – огромен героизъм, като се има поради, че напълно малко видеокасети може да се намерят неразпечатани през днешния ден, 40 години след пика на тази технология.

Това е категория, която все по-често ще следим даже в огромни онлайн-магазини като да вземем за пример eBay. Усещайки настроението на потребителите, те основават независими нови категории за колекционери на старите медийни устройства.

Интересният въпрос остава до каква степен ще скочат цените на ретро технологиите – същите тези, които до неотдавна се чудехме по какъв начин да изхвърлим от домовете си и от време на време, с леко разкаяние, оставяхме при контейнерите за смет…
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР