Сблъсъци в иракския Киркук заради предаването на полицейския щаб на кюрдите оставиха 1 убит, няколко ранени

...
Свидетели и местни власти казват, че демонстрациите в северния иракски
Коментари Харесай

Свидетели и местни власти казват, че демонстрациите в северния иракски град Киркук заради предаването на ключово съоръжение от федералните към местните кюрдски власти се превърна в насилие и един протестиращ беше убит, а няколко бяха ранени

От АБДУЛРАХМАН ЗЕЯД И КАСИМ АБДУЛ-ЗАХРА Associated Press, 2 септември 2023 г., 15:52 ч. Иракски град Киркук за предаването на ключово съоръжение от федералните към местните кюрдски власти се превърна в насилие в събота и един протестиращ беше убит и няколко бяха ранени, казаха свидетели и местни власти.

Сблъсъци избухнаха около планирано предаване на централата на иракската федерална полиция на Кюрдската демократическа партия в града, който е дом на смесено население от кюрди, араби и туркмени.

Федералните сили превзеха Киркук и околните нефтени полета през октомври 2017 г., след като кюрдските регионални власти организираха символичен, но противоречив референдум за кюрдска независимост. КДП напусна централата си в града по това време.

Споразумението за формиране на сегашното правителство под ръководството на министър-председателя Мохамед Шиа ал-Судани включваше разпоредба за връщането на Демократическата партия на Кюрдистан в провинцията.

Миналата седмица група араби от Киркук затвориха магистралата Киркук-Ербил в знак на протест срещу повторно отваряне на централата на KDP в Киркук. В събота кюрдските жители поискаха повторното отваряне на магистралата, предизвиквайки напрежение между протестиращите и силите за сигурност.

Ал-Судани издаде директива, инструктираща силите за сигурност да наложат полицейски час в Киркук, когато в събота избухнаха сблъсъци между поддръжници на KDP, арабски и туркменски протестиращи и силите за сигурност.

В изявление Масуд Барзани, бившият президент на полуавтономната кюрдска регион в Северен Ирак, осъди насилието, насочено срещу кюрдски протестиращи, и изрази разочарование от силите за сигурност.

„Изненадващо е, че през последните няколко дни силите за сигурност в Киркук не предотвратяване на насилието и незаконното поведение на някои групи, но днес кюрдските протестиращи бяха изправени пред насилие и (кръвта) на кюрдската младеж беше пролята и това ще носи висока цена“, се казва в изявлението.

В кюрдския квартал Рахимава в Киркук протестиращите блокираха пътища, като подпалиха гуми. Иракските сили за сигурност бяха разположени в района, за да поддържат реда.

Абдала Мафарджи, бивш сунитски арабски член на парламента от Киркук, говорейки пред Асошиейтед прес, изрази загриженост за бързо развиващата се ситуация. Той критикува „настояването“ на ал-Судани да прехвърли централата на KDP „като част от политическо споразумение, предшестващо формирането на неговото правителство“, въпреки чувствителността около въпроса.

Хасан Туран, лидерът на движението Туркменски фронт, поиска ал-Судани да посети Киркук поради преобладаващото напрежение в областта на сигурността.

Иракският президент Абдул Латиф Рашид призова за „конструктивен диалог“ в изявление.

„Киркук беше и все още е символ на иракското братство и събрание на всички секти и ние няма да го допуснем изображението да бъде изкривено“, каза той.

Ал-Судани нареди сформирането на разследваща комисия, която да проучи обстоятелствата около смъртта на един протестиращ и нараняването на други и каза, че хората, признати за виновни, ще бъдат „изправени пред правосъдието“.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР