“Свидетел: Искахме да разберем дали работи с Амер Абдулазиз в ОАЕ, който

...
“Свидетел: Искахме да разберем дали работи с Амер Абдулазиз в ОАЕ, който
Коментари Харесай

Подозирали Ирина Дилкинска, че краде пари от Ружа

“Свидетел: Искахме да разберем дали работи с Амер Абдулазиз в ОАЕ, който прибра над 100 млн. евро "
След ареста на Марк Скот:  “Прецакана съм ”! Паникьосала се, унищожила документи у дома

Използваше сътрудник Adrienne в Дубай, който намираше “маймуни ” да бъдат лица на фирмите, с цел да не стои тя като отговорник

След изпаряването на шефката взема една от компаниите - Leon, преструвайки се, че работи за нея

20 юли 2016 година С полет от Франкфурт до София идва мъж на име Марк Скот. На летището го чака джип “Порше Кайен ”, а водачът го кара непосредствено до един от най-скъпите хотели в столицата. Отсяда единствено за една вечер. Неотлъчно до него са двама въоръжени охранители. У нас е по разпореждане на Ружа Игнатова.

Никому незнайният в страната ни правист, работещ в Съединени американски щати с една от най-големите адвокатски фирми - Locke Lord LLP, идва по неотложност за персонална среща със създателката на една от най-мащабните измами в света. Влиза в централния офис на компанията по обяд, а криптокралицата е дала инструкции хората да напуснат пространствата. Изпраща ги “да се приберат ”.

Иска в постройката да останат единствено тя, той и още един човек, чието име до неотдавна незадълбочено се загатваше по делото, защото под светлините на прожекторите беше самата Ружа наред с брат Константин, съоснователя на OneCoin Себастиан Грийнууд, както и перачите на парите - Гилбърт Армента и Марк Скот, чието дело става съвсем “легендарно ”.

Третият човек на строго секретната среща, която постанова освобождението на целия офис, е Ирина Дилкинска - екстрадираната на 20 март в Съединени американски щати с повдигнати обвинявания за присъединяване в сговор за машинация и пране на пари.

“Беше Ружа, обади ми се да доведа Ирина, след това отново си потеглих, само че още веднъж получих позвъняване - искаше да се уверя, че всички на този етаж си отиват, тъй че тя, Дилкинска и Марк да са сами - ще си спомни един от очевидците. - Това беше единственият път през времето, в което работех за Игнатова, в който тя подреди никой да не остава там. Нито Ирина, нито Ружа ми споделиха какво са обсъждали. ”

Близо седем години откакто компанията попада под ударите на законите, задържани са голям брой чиновници, текат следствия в разнообразни страни, на повърхността гръмко изплува името на българката Ирина Дилкинска. От материалите по делото излиза наяве, че тя е работила като началник на правния отдел на организацията от 2015 до 2018 година Според следствието обаче също по този начин ефективно е взела участие в мрежата от компании, през които са изпрани стотици милиони долари, прибрани от наивните вложители.

Каква в действителност е била ролята в схемата, какъв брой близка е била с Ружа и Марк Скот и какво прави малко откакто вторият е арестуван?

“24 часа - 168 истории ” се снабди с показания на предпазен очевидец по едно от делата, който е общувал персонално със сънародничката ни и споделя детайлности за нея.

“Основната работа беше да ръководи компании, виновни за основаването на банкови сметки, тъй че никой да не знае за произхода на средствата - изяснява той мястото в OneCoin. - Тези Shell companies (използват се от огромни корпорации за пране на пари, отбягване на налози и за разнообразни сенчести бизнеси) бяха главната работа на Ирина. Тя ги създаваше и беше основен изпълнителен шеф, само че от време на време използваше сътрудник в Дубай, наименуван Адриен (Adrienne), който да откри други изпълнителни шефове, които ще фигурират само на хартия. В реалност тя ги управлява. Адриен беше просто юрист, само че след изгубването на Ружа отговаряше за намирането на хора, които са един тип номинирани за тези компании, тъй че някой от тях да е лице и никой да не вижда Ирина като отговорник. Тази информация ми я даде персонално тя. "

В България се употребявал специфичен термин за хората, които са просто лица на организации - “маймуни ”.

Защитеният очевидец обяснява и каква е била схемата: Когато средствата на даден клиент бъдат преведени в една от тези компании, “част от тях отиват в мрежата за заплащане на бонусите, друга - в офисите за заплатите на чиновниците и разноските за помещението, а останалите ще бъдат извадени през черупката компании ”. Последните отивали към частни сметки на Ружа.

От разказите му излиза наяве още, че Дилкинска е била извънредно близка с криптокралицата. Тя знаела обособените чиновници по какъв начин са попаднали в компанията. Лично от нея той схванал, че Марк Скот в действителност се среща с Ружа посредством Гилбърт Армента (собственик на грузинската банка “Капитал ”, съгласно управляващите - перач на пари - бел. ред.). Юристът е бил един от неговите хора.

Ирина се грижела и за сигурността на компанията.

“Каза ми, че нуждая се от Protonmail и аз си сътворих акаунт - спомня си очевидецът. - Обясни ми, че е значимо с всички останали от управническата група в София да имаме подобен, с цел да не може никой да вижда нашите известия. Всички от управническата група използвахме е-поща на Protonmail. ”

Освен нея те разполагали и с криптотелефони.

“Такива имаха да вземем за пример Себастиан Грийнууд, Ирина Дилкинска, Гилбърт Армента и Марк Скот. Аз не съм употребявал ”, твърди той.

За Дилкинска изяснява още:

“Тя работеше единствено за OneCoin, не се занимаваше с друго. До изгубването на Ружа седеше на третия етаж в офиса, само че откакто Игнатова се изпари, взе една от тези Shell companies, наречена Leon, и се преструваше, че работи за нея. Взе и апартамент, като го назова “офис ”. В реалност към момента работеше за OneCoin. Използваше Leon като прикритие, с цел да не я свързват непосредствено с OneCoin. ”

От показанията излиза наяве, че Ирина е направила опит да избави компанията, откакто от Ружа към този момент нямало диря и хората спрели да инвестират, защото нямали доверие.

“След като Игнатова изчезна, OneCoin беше повече или по-малко мъртва, пари не останаха - спомня си доближеният им. - С Ирина и Франк Шнайдер (бивш началник на тайните служби на Люксембург, който е снабдявал с информация Ружа - бел. ред.) се опитахме да намерим места, където организацията към момента има финансови средства. Търсехме източници, с цел да оцелее. Ирина сподели, че Марк Скот и Амер Абдулазиз да вземем за пример към момента имат средства. ”

Дискусии по този мотив имало почти половин година след като следите на криптокралицата се губят. Ирина споделила, че е говорила със Скот и той желал да знае какво става с Phoenix (Phoenix Thoroughbreds, основан през 2017 година от Амер Абдулазиз - бел.ред.), с цел да помогне. На това Константин Игнатов дал отговор, че сестра му не е била удовлетворена от юриста и той не бил благонадежден. Дилкинска добавя, че “в момента не вижда доста благоприятни условия ”. Според обясненията на предпазения очевидец Phoenix е благосъстоятелност на Абдулазиз, който “откраднал над 100 млн. евро ”. Обсъждали по какъв начин да се върнат тъкмо тези пари.

“Амер Абдулазиз беше един от главните перачи на парите на OneCoin ”, изяснява участникът в схемата.

За кражбата на 100-те млн. евро схванал от Дилкинска. Малко откакто парите се изпаряват, през април 2018 година, се появяват съмнения, че някой от компанията е бил съучастник в прехвърлянията.

“Към оня миг бяхме много уверени, че Ирина Дилкинска краде пари от OneCoin. Искахме да разберем дали работи с Амер Абдулазиз, изпращайки пари там ”, споделя той, потвърждавайки, че от офиса в Дубай е получил извлечения по сметки.

Има и текстови известия от юни 2018 година, в които Ирина написа: “Можеш ли да кажеш на FC (Франк Шнайдер), че самият Марк (Скот) ще се опита да накара Phoenix да освободи средства. ”

Свидетелят обяснява ролята на Шнайдер в схемата - отговарял за сигурността на Ружа, само че в реалност давал “информация по отношение на следствията на правоприлагащите органи ”.

“Phoenix да освободи средства ” се тълкувало като “да се върнат откраднатите пари на компанията ”. По това време те били в Дубай.

Връзката Ирина, Франк Шнайдер и Марк Скот става още по-заплетена сега, в който връзките сред Дилкинска и Скот стартират да тормозят Шнайдер. Причината - не е редно Ирина да дава информация на Скот, тъй като той може да е осведомител.

“САЩ знаеха за Fenero, за прехвърлянията до Ирландия и евентуално също и за прехвърлянията до Дубай ”, написа Шнайдер в известие.

По-късно очевидецът научава от самата Ирина, че Fenero в действителност е Марк Скот: “Разбрах, че тя и Марк Скот са взаимни изпълнителни шефове. ”

Какво се случва след ареста на юриста?

“Научихме, че е арестуван през есента на 2018 година, в някои чат групи на OneCoin видях хора да разгласяват неща за ареста му - спомня си доближеният им. - Може би два дни по-късно Ирина пристигна в централния офис на OneCoin в София. Беше доста паникьосана и ми сподели, че в този момент е прецакана, тъй като е във всички документи с Марк Скот и ще има доста проблеми. Беше в суматоха, в действителност полудяваше. Каза, че за риска, който е поел, са му платени доста пари. Разбрах, че в случай че ФБР или правоприлагащите органи на Съединени американски щати са разследвали Марк Скот, тя е съизпълнителен шеф - т.е. в случай че го заловен, ще заловен и нея. ”

Няколко дни по-късно Ирина влиза в офиса на адвокатската адвокатска фирма и още веднъж е доста паникьосана. “Но този път беше взискателна изиска от юристите да й предадат всички документи на OneCoin, с цел да може да откри всеки един от тях, в който е с Марк Скот, и да го унищожи, както унищожи документи, които имаше у дома ”, спомня си очевидецът.

Ирина обяснила, че е изгорила листата, в които се загатва нейното име в компании със Скот. Адвокатите в адвокатската фирма я успокоили, че преместили документите “някъде, където има сейф ”.

От показанията, с които разполага " 24 часа-168 истории " става явен и различен любопитен подробност. Когато братът на Игнатова - Константин, е задържан, американските управляващи разкриват, че той имал пълномощие персонално от Ружа, което му давало права за действия, с които преди този момент се занимавала сестра му.

“Това пълномощие ми беше обещано от Ирина и аз не съм сигурен дали е действително - признал пред съда Константин. - Каза ми, че го е получила посредством верига от хора и че Ружа го е дала. Но по-късно разбрах, че Ирина се пробва да ни вземе подправено пълномощие за парите на сестра ми. Така че не знам дали това е същинско пълномощие, в никакъв случай не съм го употребявал. Не знам тъкмо месеца, само че ми споделиха, че го е направила, с цел да получи парите от Амер Абдулазиз. ”

Свидетелят си спомня и миг от май 2018 година, когато той и Ирина са в офиса на OneCoin в петък следобяд и в диалог тя споделя, че “OneCoin популяризира повече монети, в сравнение с е изкопано ”. Това бил първият път, в който чувал сходно нещо.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР