Световното първенство през 1990 г. се превръща в триумф на

...
Световното първенство през 1990 г. се превръща в триумф на
Коментари Харесай

Историята на световните първенства: Германската радост и сълзите на Марадона

Световното състезание през 1990 година се трансформира в успех на отбранителния футбол. Заради прекомерно защитната игра на множеството тимове мондиалът в Италия ще бъде запомнен като един от най-разочароващите.

В 52 мача са маркирани 115 гола - по 2.2 приблизително на мач, което и до през днешния ден е най-слабата ефикасност в цялата история на най-големия футболен конгрес. В същото време са показани рекордните 16 червени и 164 жълти картона.

Прагматичният метод на повече тимове обаче крие и своя сексапил, тъй като води до доста прочувствени и трагични мачове. Битката в груповата фаза е извънредно оспорвана, а огромна част от дуелите в директните елиминации приключват с продължения или дузпи.

Финалът сред Западна Германия и Аржентина е считан за един от най-неатрактивните в историята на международните шампионати и по подигравка е решен от противоречива дузпа, изпълнена в края от Андреас Бреме. Германците печелят третата си купа след 1954 и 1974 година и се изравняват с Бразилия и Италия.

В квалификациите се включват рекордните 110 тима. След положителното показване в Мексико през 1978 година и първото си излизане от груповата фаза България не съумява да се класира за финалите. Националите се показват разочароващо и остават последни в група с Румъния, Дания и Гърция.

Три страни дебютират на международни финали - Коста Рика, Ирландия и Обединените арабски емирства. Няколко страни се завръщат след дълго неявяване. Египет записва първото си присъединяване от 1934 година, Съединени американски щати - първо от 1950 година, Колумбия - първо от 1962 година, Румъния - първо от 1970 година, а Швеция и Холандия - първо от 1978 година

Изненадващо не съумява да се класира бронзовият медалист от предходния мондиал Франция. Другите огромни отсъстващи са Дания, Полша, Португалия и Унгария. Мексико и Чили са дисквалифицирани в квалификациите.

Фотогалерия: Световното през 1990 - Германската наслада и сълзите на Марадона >

Африканските тимове затвърждават своя напредък, а Камерун се трансформира в една от сензациите на шампионата. Водени от нападателя Роже Мила, камерунците заемат първото място в извънредно мощна група с Румъния, Аржентина и Съюз на съветските социалистически републики. Походът на африканския отбор продължава с победа след продължения против Колумбия (2:1) и приключва с трагична загуба още веднъж след продължения против Англия (2:3). Заради отличното показване на Камерун и мощните игри на Египет в Италия се стига да увеличение на квотата на Африка от два на три финалиста за идващия мондиал.

 Салваторе Скилачи става голмайстор на шампионата и е определен за най-хубав състезател, макар че стартира мондиала като запаса и преди него е изиграл единствено един мач за
© Associated Press

Салваторе Скилачи става голмайстор на шампионата и е определен за най-хубав състезател, макар че стартира мондиала като запаса и преди него е изиграл единствено един мач за " скуадра адзура "

Другата изненада е представянето на италианеца Салваторе Скилачи, който преди шампионата е изиграл единствено един мач за Италия. В първата среща той влиза като запаса и четири минути по-късно отбелязва победното попадение за 1:0 против Аржентина.

Срещу Съединени американски щати (1:0) той още веднъж е на аварийна пейка, само че по-късно е неизменим титуляр и вкарва най-малко по един гол във всички останали мачове. Скилачи става голмайстор на шампионата с шест попадения и е определен за най-хубав състезател в шампионата.

Шампионът Аржентина сензационно губи от Камерун (0:1) в първия си мач, само че съумява да се промъкне през груповата фаза като един от най-хубавите трети тимове.

В осминафиналите Диего Марадона и компания побеждават мъчно Бразилия (1:0), на която й липсва предходния искра. Единственото попадение отбелязва Клаудио Каниджа в 81-ата минута. След това аржентинците отстраняват Югославия с дузпи след нулево тъждество в постоянното време.

В полуфиналите настоящият международен първенец се изправя против домакина Италия. И двата тима не впечатляват в офанзива, само че показват страхотна игра в отбрана. Домакините доближават до полуфинала, без да позволен гол в своята врата, като побеждават поредно Австрия (1:0), Съединени американски щати (1:0), Чехословакия (2:0), Уругвай (2:0) и Ирландия (1:0).

Скилачи дава задатък на " скуадра адзура " още в 17-ата минута, само че Каниджа още веднъж избавя Аржентина с попадение в 67-ата минута. Стига се до продължения, в които двата тима не съумяват да си отбележат гол. При дузпите Серисуела, Буручага, Олартикоечея и Марадона са безпогрешни, а Донадони и Серена пропущат последните две осъществявания от бялата точка на Италия и поставят завършек на очакванията на домакините за четвърта международна купа.

Най-голяма заслуга за класирането на Аржентина на финала има вратарят Серхио Гойкоачея, който наложително заменя тежко контузения титуляр Нери Пумпидо. Гойкоачея играе фантастично и в осминафиналите против Бразилия, както и при осъществяването на дузпи против Югославия и Италия.

 Въпреки геройствата на Гойкоечея Аржентина не съумява да отбрани международната си купа
© Associated Press

Въпреки геройствата на Гойкоечея Аржентина не съумява да отбрани международната си купа

В другия поток път до полуфиналите си проправят Западна Германия и Англия. Германците реализират разгромни победи над Югославия (4:1) и ОАЕ (5:1) в груповата фаза, в осминафиналите побеждават Холандия с 2:1, а в четвъртфиналите печелят с 1:0 против Чехословакия с гол от дузпа на Лотар Матеус.

Англичаните стигат до полуфиналите, макар че в хода на целия шампионат печелят единствено една победа в постоянното време. Тя идва в последния кръг от груповата фаза по доста мъчно метод - 1:0 против Египет, само че обезпечава на " трите лъва " първото място. Те записват равенства в първите си два мача - против Ирландия (1:1) и Холандия (0:0), само че печелят групата, откакто европейските им противници вършат по три равенства.

В осминафиналите Англия печели инфарктна победа с 1:0 след продължения против Белгия с гол на Дейвид Плат в 121-ата минута. Следва нов трагичен мач - против Камерун. Африканците водят с 2:1 до 83-ата минута, когато Гари Линекер изравнява от дузпа и праща мача в продължения. Там англичаните получават нова дузпа в 105-ата минута, която Линекер още веднъж отбелязва, с цел да класира своя тим за полуфиналите.

Както и мачът сред Аржентина и Италия, втората борба за място във финала също минава през продължения и дузпи. Андреас Бреме извежда германците напред, само че Линекер изравнява 10 минути преди края на постоянното време. При дузпите Бреме, Матеус, Карл-Хайнц Ридле и Олаф Тон са точни за Западна Германия, а Стюарт Пиърс и Глен Уодъл пропущат последните две осъществявания на Англия. Този дуел ще постави началото на продължаващия й до през днешния ден безспорен призрачен сън за англичаните, когато се стигне до дузпи на огромен футболен шампионат.



Във финала пред 73 хиляди фенове на олимпийския стадион в Рим Западна Германия затвърждава усещанията, че е по-добрият от двата тима през целия шампионат. Аржентинците обаче се пазят чудесно и съвсем не позволяват чисти голови положения макар игровото предимство на противника.

Южноамериканците получават тежък удар в 65-ата минута, когато появилият се на почивката Педро Монсон е изпъден с пряк червен картон. Световните първенци не престават да бранят с всички сили своята купа, само че рухват пет минути преди края на постоянното време, когато мексиканският рефер Едгардо Кодесал показва бялата точка. Бреме преодолява непробиваемия до този миг Гойкоачея и връща трофея в Европа.

В навечерието на международното състезание в Русия " Дневник " показва къса история на всички шампионати на планетата, извършени до момента.

Първа част: Уругвай 1930. Началото

Втора част: Италия на Поцо... и Мусолини

Трета част: Завръщането на мондиала и бразилската покруса

Четвърта част: Чудото от Берн

Пета част: Началото на бразилската легенда

Шеста част: Единственият успех за родината на футбола

Седма част: Пеле и Бразилия вечно

Осма част: Ерата на тоталния футбол

Девета част: Грешникът, който стана избавител

Десета част: Магьосникът Марадона и " божията ръка "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (160)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР