Световното първенство, домакинствано от най-малката държава в историята на турнира

...
Световното първенство, домакинствано от най-малката държава в историята на турнира
Коментари Харесай

Следващото световно - 48 отбора, 104 мача, по 6 на ден

Световното състезание, домакинствано от най-малката страна в историята на шампионата на ФИФА, е зад нас, тъй че към този момент можем да се подготвим за най-голямото. Високите небостъргачи на Доха, блестящите игрища и метростанциите към този момент са минало за футбола.

Въпреки всички приказки за нови граници и сливане на хората, истината е, че ФИФА е извънредно щастлива да каже довиждане на Катар, несъгласията и рецензиите. Още преди чантите да бъдат опаковани, мислите се насочиха към идващото олицетворение на събитието, което сплотява света в пристрастеност.

Световно състезание в три страни, а не в един град. На 16 места, разграничени на четири часови зони и хиляди километри, вместо дребните дистанции, които бяха в Катар. С 48 национални тима при 32, колкото е нормата от 1998 година Още участници от Африка, Азия и Америка. Дори за първи път обезпечено място за Океания. И, съвсем несъмнено, рекордните 104 мача в 33 дни.

Планът включва 12 групи от по 4 тима, само че същинските проблеми са идващите стадии. Най-лесно би било първите два във всяка група, плюс осемте най-хубави тима, класирани на трето място, да доближат етапа на елиминациите (32 отбора), тъй че спечелването на купата ще изисква 8 вместо предходните 7 мача.

Въпреки това, има някои оферти, че първите осем спечелили в групата би трябвало автоматизирано да преминат осминафиналите, като другите четири спечелили в групите плюс осемте подгласници играят плейоф, с цел да се причислят към тях. Това би означавало 96 мача, а не 104, само че това също основава проблеми.

Отборите, изтеглени в лесна група и които завоюват и трите мача, ще бъдат възнаградени за шанса на жребия, като също по този начин се трансформира концепцията, че всички тимове би трябвало да играят идентичен брой мачове, с цел да завоюват най-голямата премия във футбола.

Друг фактор обаче, който ще бъде огромен проблем, е броят на мачовете всеки ден в груповата фаза. Катар беше препълнен в 29 дни, с четири мача всеки ден в началната фаза. Освен това огромните европейски клубове ще окажат напън върху ФИФА, с цел да предотврати удължаването на шампионата, което продължава повече от оптималните 33 дни. Решението е явно – 6 мача всеки ден в груповата фаза, което е повече от допустимо през 2026 година спрямо някои други евентуални места в бъдещето.

Градовете на източното крайбрежие като Ню Йорк и Бостън са с 6 часа зад Европа, до момента в който Сиатъл, Лос Анджелис и Сан Франциско са с спомагателни 3 часа. Според един от сюжетите първият мач за деня стартира да вземем за пример в Торонто на обяд локално време, което към този момент е 18 часа централно европейско време.

След това мачовете могат да стартират на всеки два часа и половина в Атланта, Хюстън, Мексико Сити и Ванкувър, като финалният дуел в Сан Франциско би трябвало да стартира в 21:30 локално време или 6:30 сутринта централно европейско време.

Все още обаче има проблем за ФИФА. Големите европейски телевизионни оператори ще търсят по-ранен старт, само че не можете да имате Испания, Германия, Англия, Франция, Португалия и Холандия в една и съща половина на жребия. Освен това южноамериканските почитатели биха предпочели по-късните мачове на Западния бряг.

ФИФА се опита да оправдае избора на Катар, като уточни лимитираните дистанции, които тимовете трябваше да изминат и настоявайки за екологични претекстове, резистентност и въглеродна индиферентност. През 2026 година шофирането сред доста градове няма да е елементарно, тъй че всеки ще би трябвало да лети през Канада, Мексико и Съединени американски щати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР