Световноизвестният курорт Златни пясъци е разположен на самия морски бряг,

...
Световноизвестният курорт Златни пясъци е разположен на самия морски бряг,
Коментари Харесай

Спомени от соца: Помните ли Златни пясъци през 70-те – една синя приказка

Световноизвестният курорт Златни пясъци е ситуиран на самия морски бряг, на 17 км от гр. Варна, четем в дипляна от 1972 година с създател Асен Накев. Само преди 15 години пейзажът тук подсещаше дива джунгла. Понякога идваха риболовци да изтеглят мрежите си по златния пясък, а след това още веднъж настъпваше идиличната горска тишина, наруша­вана единствено от равномерния плисък на вълните.
Девствена и екзотична, съчетала в едно три от своите съществени цветове — зеления на гората, синия на морето и небето, златисто- жълтия на слънцето и пясъка, — природата оферираше в това свое кътче в действителност чудесни условия за основаване на един интернационален обект.

Днес курортът Златни пясъци за малко време стана знаменит
със своето комбиниране на гора и топло,
чисто море, със своите 75 съвременни хотела,
2 къмпинга, към 900 бунгала и вили,
58 ресторанта, с четирикилометровия си златист плаж.
Целият курорт е органичен обвързван с природата, компози­ран е в цялостна естетика с пейзажа.

На вечеря

Архитектурните форми са опростени, чисти, с изящната линия на морето и хоризонта — някои хотели безусловно се губят в зеленината, скрили плоските си по­криви под сянката на вековна дъбова гора, други, извисили снага на 8—15 етажа, работят със стъклените си фасади като маяци и кули, от които човек има възприятието, че точно отсам, от непоз­натия до през вчерашния ден бряг се открива един нов свят.
Хотелите са ситуирани по продължение на брега, който се издига амфитеатрално и разкрива необятен хубав пейзаж. Между тях са пръснати уютни заведения за хранене, магазини, павилиони, атракционни и битови заведения.

Из алеите на курорта

За феновете на къмпинг-летуването има разполагаем два къмпинга, както и доста бунгала в гората.
За своите посетители Балкантурист урежда постоянно дегустация във винарски мазета, визити в музея, по време на гроздобер и други. В курорта работят десетки заведения за хранене с реномирани оркестри, които оферират занимателна и танцова музика.
В доста от хотелите има питейни заведения.
За феновете на спорта в курорта са уредени тенис­кортове, мини-голф, волейбол, яхт-клуб; разполагаем има водни ски, платноходки, моторници, водни колела.

Игра след плажа

Екскурзии и излети

За туристи, пристигнали на Златни пясъци, Балкантурист провежда доста и най-разнообразни екскурзии из самия курорт, в неговите красиви покрайнини, Аладжа манастир (XIII век), до живописния град Балчик, нос Калиакра, трудово­кооперативни аграрни стопанства, новия черноморски курорт Албена.

Атракционни и битови заведения в Златни пясъци
Бар „ Кукери “ — съвременна архитектура и прелестна панорама; истински кукерски танци и вариететна стратегия.
Бар „ Колибите “ — екзотична конюнктура: богата музикално- артистична интернационална стратегия.
Бар „ Цигански табор “ —- пикантни ястия и отлични питиета, сервирани в цигански каруци и шатри измежду циганска музика и темпераментни танци.
Бар „ Астория “ — занимателни часове и танци.

Ако обичате българските специалитети, можете да посетите редица забавни заведения в битов жанр и да се запознаете с българската кухня, с реномирани локални виновност и други питиета.

Воденицата — автентичен битов ресторант, в който край въртящо се воденично колело се сервират печени пилета, воденичарски кебап, домашна наденица, топли питки и разнородни питиета.

Бар „ Каней “ — живописна конюнктура, ефектно осветяване, сервират се кубински коктейли.

Каракачански стан — ситуацията тук е типична за селищата на овчарите от планината Родопи, наречени каракачани. Сервират се ястия, приготвени по каракачански.

Кошарата — заведения, обзаведени в духа на българския обичай. Сервират се специалитети — овче кисело мляко, курбан супа, агнешко по гергьовски, топли питки и баници по авгарски.

Трифон Зарезан — битов ресторант с винарна за дегустация на виновност. Предлага вкусна българска кухня и български питиета.

Ловна среща — притегля феновете на дивечови ястия, приготвени по локални предписания.

Пикник — ситуиран в гората до ресторант „ Ловна среща “; сервира се печено месо на шиш.


Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР