Световноизвестният философ Юлия Кръстева, която от 1966 г. живее във

...
Световноизвестният философ Юлия Кръстева, която от 1966 г. живее във
Коментари Харесай

Юлия Кръстева: Не съм агент, някой иска да ми навреди

Световноизвестният мъдрец Юлия Кръстева, която от 1966 година живее във Франция, отхвърли през днешния ден да е била член на българските разследващи служби по времето на комунизма.

Тя направи това в декларация до френския седмичник „ Обс” (бившият „ Нувел обсерватьор”), който разгласява справката за нейното досие, огласена от българската Комисия по досиетата (КОМДОС).

Името на Кръстева изплува след инспекция на притежателите, шефовете, шефовете, заместник-директорите, основните редактори, заместител основните редактори, членовете на публицистичните препоръки, политическите коментатори, водещите на рубрики в „ Литературен вестник” (след 1995 г.)

Кръстева е била член на публицистичния съвет на изданието.

Според документа тя е вербувана на 19 юни 1971 година и е работила като сътрудник и конфиденциален помощник под псевдонима Сабина.

Структурите, с които е сътрудничила, са Държавна сигурност и Първо основно ръководство (външнополитическото разузнаване).

Това изказване „ е освен смешно и невярно”, само че е „ оклеветяващо”, декларира пред „ Обс” в този момент Кръстева. „ Някой желае да ми навреди”, добавя тя.

Юлия Кръстева емигрира във Франция през 1966 година, с цел да учи.

Френска гражданка след брака си с писателя Филип Солерс, тя става фигура в интелектуалния живот във Франция, създавайки несметно творчество, което обгръща литературата, психоанализата, лигвистиката и семиотиката, отбелязва Франс прес.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР