Световноизвестният 83-годишен режисьор, сценарист и продуцент Фолкер Шльондорф пристига на

...
Световноизвестният 83-годишен режисьор, сценарист и продуцент Фолкер Шльондорф пристига на
Коментари Харесай

Фолкер Шльондорф пристига на София филм фест

Световноизвестният 83-годишен режисьор, сценарист и продуцент Фолкер Шльондорф идва на 27-ия " София филм фест ". Той е притежател на Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното, през годините е представял свои кино произведения пред публиката в България. В залата на Гьоте-институт ще бъдат прожектирани няколко кино лентата от богатото му творчество в партньорство с немската културна институция. 
" Прожекциите ще са с вход свободен. Те стартират на 13 март в 19 ч. с пълнометражния дебют на именития режисьор - " Младият Тьорлес ", който печели премията на ФИПРЕССИ в Кан в далечната 1966 година и е наложителен за всички, които имат особено отношение към историята на киното ", оповестява Светлана Дамянова от пресофиса на фестивала.
Във втория пълнометражен филм на Шльондорф " Случайно и предумишлено ликвидиране " звучи музиката, композирана за тази история от Брайън Джоунс, един от създателите на " Ролинг стоунс ". Филмът има номинация за " Златна палма " от Кан 1967, а прожекцията му в Гьоте-институт е на 14 март от 19 ч.
Третият филм, включен в ретроспективата на Шльондорф в Гьоте-институт, е " Тишина след изстрела ", който ще бъде показан на 15 март от 19 ч. Филмът е отличен с премията " Синият ангел " за най-хубав европейски филм в състезанието на Берлинале 2000 и получава " Сребърна мечка " за най-хубава актриса.
На 17 март от 20 ч. в Дома на киното програмата на софийския фестивал предлага същинско прелъщение за киноманите - режисьорската версия на звездния филм на Фолкер Шльондорф " Тенекиеният тъпан ", почетен със " Златна палма " в Кан през 1979 година и " Оскар " за най-хубав чуждоезичен филм, показан персонално от неговия създател. Заснет по едноименната книга на Гюнтер Грас, филмовият роман наблюдава възхода и рухването на Третия Райх, видени през очите на дребния Оскар.
Най-новият филм на Фолкер Шльондорф - " Повелителят на горите ", портрет на забележителния австралийски агроном Тони Ринаудо, почетен през 2018 година с различна Нобелова премия - наградата Right Livelihood, открива 27-ия " София филм фест " на 16 март от 19 ч. в зала 1 на НДК. Самият Шльондорф ще бъде специфичен посетител на церемония вечерта и ще засади първото дърво в " Гората на " София филм фест ". За всеки билет, закупен за откриването на фестивала, Гората.бг ще засади 5 дървета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР