Световноизвестната турска писателка Елиф Шафак е била осъдена да заплати

...
Световноизвестната турска писателка Елиф Шафак е била осъдена да заплати
Коментари Харесай

Писателката Елиф Шафак загуби дело за плагиатство

Световноизвестната турска писателка Елиф Шафак е била наказана да заплати обезщетение за кражба на авторски права на турската писателка Мине Г. Къръкканат с решение на Първи цивилен съд за правата на интелектуална и индустриална благосъстоятелност в Истанбул.

По информация на уеб страницата Т24 решението е разследване от иск на Мине Г. Къръкканат, която е дала преди време под съд Елиф Шафак за плагиатство, обвинявайки я, че романът на Шафак „ Дворецът на бълхите “ е заимстван от нейно авторско произведение, озаглавено „ Дворецът на мухите “. 

По разпореждане на съда двете творби са били изследвани от експертна група.

В решението по завършилото на първа инстанция правосъдно дело се показва, че „ въз основа на проучването на двете литературни творби от експертна група е било открито, че 5% от романа „ Дворецът на бълхите “ са плагиатствани от творбата на Мине Г. Къръкканат “. По тази причина съдът е определил да бъде изплатена отплата на Къръкканат в размер на 7952 турски лири (241 евро) и е присъдил спомагателни 10 хиляди турски лири (303 евро) обезщетение за нанесени неимуществени вреди. 

Според съда Къръкканат може да претендира за обезщетение и от „ Доган китап “ - издателството, разгласило романа, поради приходите от облагата.

От „ Доган китап " на уеб страницата на Т24 бе оповестено несъгласие по отношение на правосъдното решение.

Абсурдни са изказванията за плагиатство в романа на Елиф Шафак. Абсурдни са и изводите на експертната група, както и съмнителните изводи, направени от нея, това е напряко вражеска офанзива против нашата писателка, се показва в изказването на „ Доган китап “.

Издателството акцентира, че решението на съда предстои на обжалване и че ще подхващат такива действия пред апелативния съд. От „ Доган китап “ се надяват първичното правосъдно решение да бъде анулирано на по-висша инстанция.

Според издателството романът „ Дворецът на бълхите “, предмет на правосъдния спор, е публикуван преди 22 години. Преиздаван е 49 пъти и е преведен и оповестен на десетки езици, в това число български, осведоми Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР