Световно проучване показва, че 8% от двойките действително решават да

...
Световно проучване показва, че 8% от двойките действително решават да
Коментари Харесай

Дойче веле: Всичко ли е по сценарий? Как функционира Ергенът и чии възмущения предизвиква

Световно изследване демонстрира, че 8% от двойките фактически вземат решение да се оженят
През тази седмица в българския ефирен ефир стартира нов сезон на " Ергенът ". В Съединени американски щати предаването към този момент има 27 сезона, а в Германия сега се излъчва 14-ият. Този риалити формат провокира интерес по целия свят - в Австралия и Нова Зеландия, Канада, Англия, Япония, Виетнам, Русия, Израел и на още доста места.

Разбира се, постоянно се появява и нормалният въпрос - кой ще получи последната роза. Самият ерген знае, продуцентите вероятно също знаят. А отговорът е прочут и на... науката.
" Ергенът " като основа за проучване на връзките
Според откривателите от Института по логика на психиката към Университета във Вюрцбург в " Ергенът " се следят доказателства за при избора на сътрудник. Учените са взели под лупа телевизионния формат, а проучването им, което носи името " Как микросветът на " Ергенът " се придвижва в същинския живот ", беше оповестено в научното списание " Frontiers of Psychology ".

За изследването са изследвани общо 169 разнообразни сезона на въпросния ефирен формат. Тук би трябвало да се има поради, че в някои страни се излъчва и предаване с жена в основната роля, за чието сърце се борят няколко мъже. За изводите от изключително значение са полът и възрастта на основния воин. Взимат се поради и различен фактори - значим е броят на борещите се за сърцето му/ѝ, какво се случва при започване на връзката, по какъв начин се развива тя след формата и какъв брой дълго продължава.

Резултатите в резюме демонстрират, че когато дамата е тази, която би трябвало да си избере един от претендентите за сътрудник, шансът за това връзката да просъществува е по-голям. Докато мъжете избират по-младите партньорки, дамите по-често избират мъже, които са по-близо до тяхната възраст. Продължителността на връзките, почнали по време на " Ергенът " обаче не се въздейства от пола на избиращия.
Еволюционни теории, приложени в реалити малкия екран
Изследователите виждат в резултатите от изследването си доказателства за еволюционни теории. Например теорията, съгласно която мъжете в множеството случаи избират по-млади, т.е. хипотетично по-фертилни партньорки.

Или теорията за родителските вложения. Тя гласи, че полът с по-голям разход в интерес на потомството - нормално дамата - е по-внимателен при избора на сътрудник. При минималня разход в интерес на потомството, осъществен от мъжа, става дума единствено за няколко минути сексуален акт, до момента в който минималният разход при дамата включва бременност и развъждане на потомството.

Затова е основно за дамата да се увери, че нейният принос няма да е безрезултатен. Според тази доктрина на еволюционната логика на психиката дамите избират сътрудници с позиция, статут и финансов запас, които са нужни за развъждането на дете.
По сюжет ли е всичко?
Но дали тези теории са в действителност толкоз обикновени и важат ли и за съвремието? Изводите от тях имат своите недостатъци, считат откривателите. Освен всичко друго, те признават, че протичащото се в предаването може и да не е персонално решение на основните герои, а на продуцентите. Така че безконечният въпрос за това дали риалити форматите протичат по прелиминарен сюжет си остава настоящ.

Но има и още нещо: съгласно данните, с които разполагат откривателите, дамите, които се борят за сърцето на ергена, са сред 25 и 26 години, т.е. към момента много млади. Реално ергенът няма доста избор, с изключение на да избере млада партньорка. Докато в женската версия на предаването е противоположното - там мъжете, които се борят за сърцето на основната героиня, са нормално на възраст сред 29 и 30 години.

Изследването " Как микросветът на " Ергенът " се придвижва в същинския живот " провокира и реакции в обществените мрежи. Според редица консуматори форматът е ориентиран към хетеро-патриархални връзки. Критики има и към решението на откривателите да проучват връзките сред хората с еволюционни теории. Един консуматор в " Reddit ", който учи еволюционна биология да вземем за пример, написа: " Определено разбирам теоритичната стойност на използването на еволюционните вероятности към човешкото държание, само че на процедура прекомерно постоянно наподобява, че оправдаваме метода, по който [...] хората работят, като твърдим, че всичко това е биологично вродено ". Всичко това през днешния ден към този момент не може да бъде потвърдено - на фона на другите културни правила и практики, които се популяризират доста бързо.

И въпреки всичко: съгласно изследването 8% от двойките фактически вземат решение да се оженят. Въпреки рецензиите, ориентирани към " Ергенът ", риалити малкия екран към този момент се е трансформирала в твърда част от телевизионния пейзаж. Хората гледат тези излъчвания както в телевизионния праймтайм, по този начин и в платформите онлайн, където могат да се насладят на флирт, кавги и всичко, което предлага реалити малкия екран.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР