Световно признание за водещи невролози от Александровска болница. Млади лекари

...
Световно признание за водещи невролози от Александровска болница. Млади лекари
Коментари Харесай

Лекари от Александровска болница откриха нова болест, от която страдат само 15 души в целия свят!

Световно самопризнание за водещи невролози от Александровска болница. Млади лекари под управлението на професор Ивайло Търнев откриха нова болест. От нея страдат единствено 15 души в целия свят, трима, от които са българи. И това надалеч не е единственото изобретение на екипа.

Те са млади и амбициозни. Сблъскват се с тежки генетични болести и се пробват да оказват помощ на болните, само че от време на време диагнозата е сложна за слагане, тъй като заболяването към момента е незнайна.

Предизвикателството стартира преди години, когато одобряват 3 сестри с признаци на към този момент познатата „ мускулна дистрофия” – генетично заболяване, при което мускулите на тялото отслабват последователно. Екипът обаче знае, че диагнозата е друга.



„ Работата върху тези въпросни пациенти, нашите пациенти, с това заболяване стартира още през 2014 година, когато за първи път са били при нас. И до генетичното верифициране са минали най-малко 4 години, само че открихме казуса “, сподели доктор Ани Танева.

След многочислени проучвания излиза наяве, че пациентките страдат от напълно нова болест поради мутирал ген.

„ Става дума за прогресивна мускулна дистрофия вид пояс-крайник и нейната последно разказана форма вид 2 Z “, добави доктор Ани Танева.



Научното изобретение става факт под управлението на професор Ивайло Търнев.

„ Тук става въпрос за ген, който се експресира в зрелостта, т.е. заболяване, което стартира в зрелостта и инвалидизира. Води до тежка инвалидизация “, изясни проф. Ивайло Търнев.



Това е 15-тото научно изобретение за екипа. Миналата година те откриват и нова форма на наследствена спастична парапареза.

От новооткритото заболяване страдат 10 фамилии в целия свят, две от които са български.

„ И през годините са изследвани за всички вероятни гени, свързани с това заболяване и постоянно излизаха отрицателни. И в действителност през предходната година излезе и обявата за 1 нов ген, който се назовава протеин едно, който е повода за това заболяване “, съобщи доцент Теодора Чамова.

Сега пред екипа невролози стои ново предизвикателство – да открият лекуването на новите заболявания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР