Световният шампион във Формула 1 за последните два сезона Макс

...
Световният шампион във Формула 1 за последните два сезона Макс
Коментари Харесай

Макс Верстапен направи поредна крачка към титлата във Формула 1

Световният първенец във Формула 1 за последните два сезона Макс Верстапен направи поредна крачка към третата си купа.

На пистата " Ред Бул Ринг " край Шпилберг нидерландецът завоюва Гран при на Австрия, девети кръг за сезона. По този метод водачът на Ред Бул записа петия си следващ триумф и общо седми през сезона, а отборът на " биковете " остава непобеден през 2023 година.

Верстапен, който в събота завоюва спринтовото съревнование, а през днешния ден потегли и от полпозишън, нямаше никакви терзания да заеме първото място. Само за един миг към 15-ата обиколка той сдаде краткотрайно лидерската позиция, само че това се дължеше на по-ранното му влизане в бокса. След това той караше на чиста писта пред себе си и не бе обезпокоен изключително, с цел да види карирания байрак 1 час, 25 минуту, 33.607 секунди след старта.

Много по-интересна се оказа битката за останалите позиции на подиума.

В последна сметка второто място бе извоювано от водача на Ферари Шарл Льоклер. Монегасецът, който потегли от втората позиция, направи най-хубавия си старт за сезона и с известна доза помощ от съотборника си Карлос Сайнс-младши съумя да задържи позицията. Така той записа най-хубавото си показване през сезона и едвам втория си подиум в него след третото място в Гран при на Азербайджан. Финалното време на Льоклер бе с 5.155 секунди по-бавно от това на спечелилия.

Трети финишира Серхио Перес. Мексиканският водач на Ред Бул потегли от осма позиция и бе замесен в тежка борба с испанеца Сайнс и британеца Ландо Норис от МакЛарън. Десет обиколки преди края, в 61-вата, той съумя да направи уверено изпреварване на Сайнс, само че отбранителната тактика на водача на Ферари в туровете преди този момент лиши опцията на Перес да се бори за второто място. Мексиканецът дойде на финала на 17.188 секунди зад съотборника си Ферстапен.

Сайнс, Норис и испанският деец Фернандо Алонсо с Астън Мартин затвориха челната шестица, като тримата дойдоха в границите на 10 секунди и половина минута от времето на спечелилия.

Допълнителната точка за най-скоростна обиколка също отиде на сметката на Ферстапен. В края на надпреварата той имаше толкоз огромна преднина, че реши да влезе в бокса за четвърти път, с цел да постави най-меките гуми и да запише и най-бързата обиколка в надпреварата от 1:07.012 минути.

С точки от днешното съревнование завършиха още английските водачи на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, които останаха седми и осми, французинът Пиер Гасли с Алпин и канадецът Ланс Строл с Астън Мартин, който затвори десетката.

До финала не съумя да доближи само Нико Хюлкенберг. Германецът трябваше да се откаже поради механически проблем в болида на Хаас още в 13-ата обиколка,

След днешното съревнование Ферстапен остава отпред в класирането при водачите с 229 точки. Втори е Перес със 148, а трети със 129 точки е двукратният международен първенец Алонсо. Четвърти със 108 точки е Хамилтън, а след него са водачите на Ферари Карлос Сайнс и Шарл Льоклер, надлежно със 86 и 72 точки.

При конструкторите безапелационно преди всичко е Ред Бул с 377 точки. Втори е отборът на Мерцедес със 178 точки, а на трето място със 172 точки е Астън Мартин. Ферари е на четвърта позиция със 158 точки.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР