Световният шампион по шахмат Гари Каспаров е един от най-отявлените

...
Световният шампион по шахмат Гари Каспаров е един от най-отявлените
Коментари Харесай

Критикът на Кремъл и Путин: Спрете да помагате на диктатора!

Световният първенец по шахмат Гари Каспаров е един от най-отявлените критици на Владимир Путин и неговия режим. От години той живее отвън страната си поради политическите си убеждения и несъгласието със ставащото в съветската страна.

Бунтарят, роден в азербайджанската столица Баку, не остана апатичен и към ставащото сега в Украйна, и разгласява серия от туитове във връзка нашествието, подкрепени от препоръки и насоки за бъдещото отношение на света към съветския президент и следената от неговия режим страна.

" Добре, откакто години наред предизвестията ми бяха подценявани и през днешния ден през целия ден слушах " Гари, ти беше прав! ", ще повторя това, което споделих през 2014 г: Престанете да ми казвате, че съм бил прав, и се вслушайте в това, което споделям в този момент ".

Следват моите рекомендации:

- Подкрепа за Украйна във военно отношение, неотложно, с всичко - оръжия, разузнаване, киберсредства;

- Банкрутиране на военната машина на Путин. Замразяване и изземване на финансите на Русия - на него и шайката му;

- Изхвърляне на Русия от всички интернационалните и финансови институции. ПАСЕ, Интерпол и т.н.;

- Отзоваване на всички посланици на Русия. Няма смисъл от диалози. Новото единно обръщение е " спрете или ще бъдете изцяло изолирани " ;

- Забрана на всички детайли на световната пропагандна машина на Путин. Изключване, закриване, изпращане вкъщи. Спрете да помагате на диктатора да популяризира неистини и омраза;

- Разкриване и дейности против лакеите на Путин в свободния свят. Ако Шрьодер и сходните му не престават да работят за Путин, покачване на обвинявания. Попитайте притежателите и рекламодателите на мрежите, които дават платформа на пропагандисти на Путин като Карлсон, за какво го позволяват;

- Замяна на съветския петрол и газ. Оказване на напън върху ОПЕК, увеличение на производството, наново отваряне на Keystone. Не можете да спасите планетата, в случай че не спасите хората на нея;

- Признаване, че ще има разноски и жертви. Чакахме прекомерно дълго, цената е висока, само че тя единствено ще се покачва. Време е да се борим ".

Гари Каспаров пое по пътя на изгнанието, откакто през 2012 година пое председателството на основаната в Ню Йорк фондация " Human Rights Fonadation ", ръководена преди него от чешкия президент Вацлав Хавел. Каспаров загърби Русия от боязън, че ще му лишават задграничния паспорт. Сега той със брачната половинка си и двете им деца живеят в Съединени американски щати, само че и в Хърватия, кято му даде поданство без да се лишава от съветското.

През 2015 година Каспаров даде изявление за " Шпигел ", в което сподели: “Ако някой при започване на предходната година би пророкувал, че Путин ще анексира Крим и жестоко ще прегази следвоенните граници в Европа, всеки би поклатил глава. Последва експанзията в Източна Украйна, а в този момент и директната интервенция във войната в Сирия на страната на всеобщия палач Башар Асад.

На Путин са му нужни войни, с цел да се легитимира. Това е последният му ход, който му е останал. Живеем в нова епоха на ледниковия интервал. Спрямо Кремъл сме длъжни да използван рецептите от Студената война – изолираност вместо все нови и нови оферти за договаряния. На Украйна от дълго време трябваше да се дават оръжия. Говоря за отбранителни оръжия, с цел да може страната да се пази.”

На припомняне, че вяра за мир в Украйна дават споразуменията от Минск, по които Русия е страна, а Москва е изиграла и значима роля при сключването на нуклеарното съглашение с Иран и мира в Сирия, позицията на Каспаров бе: “Знам защо намеквате – за по този начин наречената действителна политика. По-добре обаче би била една външна политика, насочена към полезностите на свободния свят, която е основана на убеждението, че си застанал на вярната историческа страна. Путин има животинския инстинкт на всички диктатори, той надушва недостатъци. Тук най-добре пасва дефиницията на Уинстън Чърчил: “Храним крокодилите с вярата, че ще бъдем изядени последни.”

Каспаров, който единствено на 22 години стана международен първенец по шах, а след това завоюва още трофеи, през 2005 година постави завършек на славната си кариера и се отдаде на политиката като опозиционен водач в Русия.

Гари Каспаров е най-младият международен първенец по шахмат в историята, имал купата 15 години. Носител е на най-високата премия в шаха „ Шахматен Оскар “ рекордните 11 пъти (1982, 1983, 1985 – 1988, 1995, 1996, 1999, 2001, 2002). Считан е за най-силния международен първенец по шахмат за всички времена. Той е роден в Баку, столица на тогавашната руска република Азербайджан.

Каспаров се отхвърля от шахмата на 10 март 2005 година, откакто заема разграниченото първо място с Веселин Топалов на шампионата в Линарес, Испания, с цел да се отдаде на писането на книги за шахматните си прародители и на обществено-политическа активност в Русия. Той основава опозиционното придвижване „ Обединен цивилен фронт “, чиято основна цел е „ да работи за запазването на изборната народна власт в Русия “.

Каспаров оказва помощ за реализирането на Марша на несъгласните в Санкт Петербург на 3 март 2007 година и Марша на несъгласните на 24 март 2007 година, в които хиляди души стачкуват против президента Владимир Путин и губернатора на Санкт Петербург. На 14 април 2007 година той е арестуван от Московската милиция, до момента в който отива на проява и след към 10 часа е пуснат под гаранция. На 24 ноември 2007, Каспаров и други критици на президента Владимир Путин са задържани за пет дни от съветската полиция по време на протестно шествие в Москва, проведено от „ Другата Русия “. Срещу него е заведено дело и му е наложена санкция в размер на 1000 рубли (28,5 евро) за присъединяване в забранен митинг.

През май 2021 година той съобщи на десетата конференция на платформата " Форум за свободна Русия ", която се организира онлайн: " Диктатурата на Владимир Путин на практика напълно унищожи и най-оскъдните кълнове на политическа интензивност в Русия ".

В изявление Гари прави паралел сред политиката на Путин и шахмата, вкарвайки доза оптимизъм: “Путин по-скоро е състезател на покер. За разлика от шаха слабите карти при покера могат да се компенсират с блъфиране. При шаха има стоманени правила и никой не знае по какъв начин ще свърши една партия. В царството на Путин в този момент е тъкмо противоположното. Това обаче няма да продължи постоянно. Ще се веселя на деня, когато моята страна ще бъде избавена и сегашният триумфиращ ще се трансформира в губещ.”
ТЕМА преди 32 минути 1023 преди 50 минути 673 преди 1 час 1099
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР