Световният пазар за произведения на изкуството достига 67,4 млрд. долара

...
Световният пазар за произведения на изкуството достига 67,4 млрд. долара
Коментари Харесай

Никола Янков: "Човек може да бъде филантроп и да печели пари"

С ветовният пазар за творби на изкуството доближава 67,4 милиарда $ и се чака да продължава да пораства, а Wall Street Journal показва изкуството като най-високо котиращ се капиталов актив за 2018 година На този декор стартирате първия в България и Източна Европа фонд за вложения в изкуството. Разкажете повече за " Експат Глобално Изкуство ".

Преди да решим да стартираме този план, си зададохме няколко въпроса. Има ли потребност от подобен финансов инструмент на пазара в България? Какви са вероятностите пред пазара на изкуство по отношение на останалите капиталови активи? Какви спомагателни резултати може да се реализиран от този фонд, отвън директния стопански интерес за неговите акционери? Отговорът и на трите въпроса е позитивен. Освен това ние от " Експат " имаме известност на новатори в региона на ръководството на активи, откриватели и основатели на нови пазарни ниши. За нас беше значимо да сме първи в региона на професионалното вложение в изкуството като капиталов клас. Тук не става въпрос за колекционерски развой или занимание, а метод да се печелят пари в средносрочен и дълготраен проект.

Изкуството е актив, чиито придвижвания не следват и нямат директна взаимозависимост от финансовите пазари. Търсихме да прибавим в нашето портфолио тъкмо подобен инструмент, тъй като това е значимо за диверсификацията на риска в портфейлите на нашите клиенти.

 Картини от по-ранния интервал на Светлин Русев са измежду активите на фонда
Картини от по-ранния интервал на Светлин Русев са измежду активите на фонда

В България отношениета към вложенията е много консервативно, при множеството хора разбирането се свежда до парцели и банкови депозити. Капиталовите пазари не са доста известни, а вложенията в изкуство съвсем липсват. Искахме да променим това. В международен мащаб изкуството намира от ден на ден дял в портфейла на богатите вложители. Търсихме да дадем опция за професионално вложение и за всеобщия вложител с по-скромни благоприятни условия. Това беше логиката и философията зад основаването на нашия фонд " Експат Глобално Изкуство " – непрофесионалисти, които не са колекционери, не схващат от този пазар, само че се интересуват, биха желали да печелят от него и да диверсифицират по този метод общите си капиталови портфейли.

Изкуството основава няколко равнища на задоволство на вложителя, с изключение на финансовата част получавате и естетическа приятност. Може да се каже, че сте и филантроп, тъй като институционалните вложители като нашия фонд поддържат създателите, изключително младите, в опита им да се утвърдят. Помагат им да останат създатели, тъй като постоянно пред тях съществува алтернативата дали да продължат пътя си или да намерят нещо друго, с което да се устоят.

Как фондът на Експат оказва помощ на тези незнайни гении?

В България липсва екосистема, по сходство на страните в Западна Европа и Северна Америка, която да поддържа младите гении в изкуството. Поради тази причина такива гении изоставят своето естествено занятие и се занимават с други неща или емигрират, с цел да могат да осъществят своя гений в страни като Англия, Франция, Германия, Съединени американски щати, Канада и така нататък

Решихме да предложим опция на досегашните трендове, като се опитаме да задържим тези хора в България и започнахме интензивно да ги търсим, откриваме и поддържаме тяхното изкуство, като купуваме произведения в портфейла на фонда. Това не е благотворително упражнение, а бизнес тактика с висока евентуална възвръщаемост за нашите вложители. Творбите на тези създатели са доста евтини на фона на българския пазар, да не приказваме в интернационален проект. Нашата тактика е да помогнем за тяхното разпространение, да осигурим на творбите им достъп до галерии и сътрудници, в това число и в чужбина, до обществени изяви, тъй че да бъдат открити от необятната аудитория и профилираните ценители. Тогава и цените на техните произведения ще набъбнат и от това ще завоюват нашите акционери.

 Експертът по вложения в изкуството Джоу Ла Плака с картината
Експертът по вложения в изкуството Джоу Ла Плака с картината " Окови " на Атанас Яранов

Говоря за български гении на този стадий, само че фондът не е стеснен единствено у нас. Неслучайно се назоваваме " Експат Глобално Изкуство ". Нашата упоритост е да работим и районно, и интернационално, да изпълним арбитража сред страните с на ниска цена изкуство като Източна Европа, България в частност, и по-богатите пазари като Западна Европа, Съединени американски щати и Азия, където са огромните колекционери и вложители.

Прилагате опортюнистична тактика – придобивате активи на доста ниска цена в този момент с упованието за висока възвръщаемост в приблизително и дълготраен проект .

Точно по този начин, 2 до 5 години средносрочно и над 5 години дълготрайно. Нямаме желание да държим лична сбирка с някаква физиономия. Причината фондът да съществува е, че би трябвало да печели за акционерите си – това не е фондация или музей. Нямаме устременост към избран интервал, тип изкуство, създател, география и така нататък Имаме желание да купуваме всичко, което си заслужава парите, което е стойностно изкуство и е на добра цена.

Т.е. произведения , ко и то са на налична цена и има т вероятност, са привлекателн и за вас и вашите акционери?

Така е. Фондът към този момент се радва на добър интерес. За първите няколко месеца от основаването си успяхме да наберем към 1,5 милиона лв. инвестиции на вложители, като все още в творби са вложени почти 1/3 от тях. Така че разполагаме с много средства за нови покупки, а и искащите да влагат се усилват.

За евентуалните вложители би било забавно каква е прогнозната рентабилност на фонда?

За последните 18 години изкуството като капиталов клас, основано върху оценки от обществени търгове и други продажби, за които има обществена информация, дава възвръщаемост от над 8% средногодишно, по отношение на под 6% за S&P 500. Освен това волатилността на този пазар е доста по-ниска, в сравнение с тази на фондовата борса. Нашият фонд съществува от 6 месеца и за това време сме съумели да прибавим близо 10% рентабилност за нашите вложители.

 Никола Янков:

- Къде може да се видят придобивките на фонда?

Цялата сбирка с оповестени цени е налична на нашия уебсайт. Това е различен детайл от работата на фонда – прозрачността, всеки може да види какво се случва, какво се предлага, на какви цени. Нашата цел е да осветлим пазара на изкуство в България, който е извънредно в сивия бранш.

Смятаме, че изсветляването на пазара не би трябвало да се подценява, това е и смисълът на петата европейска инструкция против прането на пари, която би трябвало да влезе в действие от януари 2020 година Според нея пазарът на изкуство е систематизиран като високорисков и участниците би трябвало да са контролирани и подвластни на Закона за ограниченията против изпиране на пари и актовете по използването му. Затова желаеме да сме към този момент подготвен състезател на този пазар – единственият или един от дребното, които съблюдават този закон. Смятаме с дейното си присъединяване да подтикваме целия сегмент да е на ярко, да се заявяват обороти, активи, да се разгласява информация за покупко-продажбите, да има сигурност в цените, да стартираме да построяваме тази екосистема на пазара на изкуство, каквато към този момент отсъства в България.

 Иван Кюранов провокира съществено наддаване за своите творби
Иван Кюранов провокира съществено наддаване за своите творби

Бихте ли щрихирали профил на вашия акционер ? К аква е минималната сума за включване?

Това е човек, който разполага с избрани ликвидни средства и търси интензивно благоприятни условия да влага. В момента сме заложили в разпоредбите на фонда лотове от по 10 000 лева Т.е. не може да си купите акции за1000 лв., би трябвало да са 10, 20, 30 хиляди лева Има и едно в допълнение изискване, което следва да е ясно на евентуалните участници в този фонд – той не е отворен за ритейл клиенти, за непрофесионални вложители. Ако вие сте подобен, според наредбите на Закона за пазарите на финансови принадлежности, не може да купувате непосредствено акции от фонда. Ще се наложи да минете през капиталов съветник или асет управител – какъвто е " Експат Капитал ". Може да употребявате и различен капиталов съветник или асет управител, би трябвало да сме сигурни, че сте съветвани професионално.

Още нещо, в което сте измежду първите: световните трендове са бизнесът не просто да търси облаги, а да способства интензивно към обществото. Във вашия случай подавате ръка на млади създатели, които са международно и национално незнайни – да маркираме тази наклонност?

Социалната отговорност е част от задачата на този фонд. Не искахме да създадем следващия фонд, който влага в нещо, което няма да промени живота на никого. Зад активността ни съществуват човешки лица – това са създателите, които живеят с рисуването, с фантазиите си някой да види техните произведения и да ги оцени. Ние им даваме шанса да извадят от ателиетата си това, което вършат, и да го покажат в галериите в София и на други места, пред подбрана аудитория, до която ние имаме достъп, да станат обект на медийно внимание и да опишат своите истории. Повечето хора, които основават стойностно изкуство, са ярки персони вътре в себе си, а не могат да бъдат видяни извън.

 Петра Димитрова е едно от откритията на Фонда, нейна картина подвигна цената си 5 пъти
Петра Димитрова е едно от откритията на Фонда, нейна картина подвигна цената си 5 пъти

Бихме могли да го назовем прочувствена стойност?

Хубавото е, че човек може да бъде човеколюбец и да печели пари в това време. В България филантропията не е мощно развита като умствен развой и активност. Ние даваме опция състоятелните хора, че и не толкоз, да оставят своя отпечатък в обществото и да завоюват пари от това. Смятаме, че изкуството е един от дребното конвертируеми експорти на България. Творецът в България не е с нищо по-малко от създателя във Англия, Съединени американски щати или Германия.

Какво ви следва?

Развитието на фонда занапред стартира. Ще се опитаме да даваме повече информация в общественото пространство на регулярни шпации, с цел да може хората, които се интересуват от изкуство и от пазара му като капиталов актив, да наблюдават какво се случва. Надяваме се нашата задача да се прегърне от повече хора, които да се включат. Защото включвайки се във фонда, вие променяте пазара на изкуство в България, осветлявате го, вършиме го по-интересен, транспарантен, по-активен и печеливш и помагате в това време на българските създатели. Това заслужава поддръжка. Така че надяваме се следва се динамичен напредък на активите на фонда и последователното му преобразяване от капиталов инструмент в платформа за търговия на изкуство.

 Произведения на Димитър Казаков – Нерон са измежду най-високо оценените
Произведения на Димитър Казаков – Нерон са измежду най-високо оценените

***

Картини за 1 млн. лева от български художници бяха изложени в Балната зала на Военния клуб на първия аукцион, проведен от " Експат Глобално Изкуство ". Първият в Източна Европа фонд за вложения в изкуството има богата сбирка от творби на приети, модерни и към момента непопулярни художници и актьори. 20 картини за към 200 000 лв. бяха продадени след очевиден и скришен търг, а голям интерес провокира творчеството на млади гении, изобретение на " Експат Глобално Изкуство ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР