Световният опит показва, че Делта“ вариантът няма променена клинична картина.

...
Световният опит показва, че Делта“ вариантът няма променена клинична картина.
Коментари Харесай

Вирусолог обясни защо разбрахме със закъснение за наличието на индийския вариант на COVID у нас

Световният опит демонстрира, че " Делта “ разновидността няма изменена клинична картина. Няма и тежко протичане, само че е доста по-заразен. Това съобщи пред bTV доцент Любомира Гломб , завеждащ отдел " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания, откакто през вчерашния ден у нас беше регистриран на индийския вид на , прочут още и с това име.

Вирусологът посочи, че клиничната картина на индийския вид не се разграничава, тъй че да може да се разграничи от останалите. Освен това сега у нас господства английският вид на ковид.
 доцент Ивайло Алексиев: Индийският вид на ковид е 200% по-заразен доцент Ивайло Алексиев: Индийският вид на ковид е 200% по-заразен
„ Този вид има една разновидност, която усъвършенства свързването на Spike протеина към клетъчния рецептор. Това го прави и по-заразен....

" Охарактеризирането на даден вид на ковид лишава към два месеца. Технологичното време за култивиране на тази база данни, която се получава, лишава време и то е не по-малко от месец и нещо. Затова в този момент научаваме за съществуването на индийския вид у нас “, добави проф. Гломб.

По думите ѝ нашите лаборатории са изцяло подготвени да хващат новите разновидности на коронавиуса. Изпращането на проби по линия на Европейския съюз се прави, когато те са в прекалено огромно количество.

„ Трябва 5 до 10% от позитивните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме потенциал да секвенираме към 200 проби седмично “, изясни тя.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР