Световният недостиг на торове увеличава цените на храните и оставя

...
Световният недостиг на торове увеличава цените на храните и оставя
Коментари Харесай

Високите цени на газа заплашват света с хранителна криза

Световният дефицит на торове усилва цените на храните и оставя по-бедните страни пред рецесия, предизвести шефът на огромна компания в бранша, представен от BBC.

Свейн Торе Холсетер, основен изпълнителен шеф на Yara International, съобщи, че високите цени на газа покачват цената на производството на торове, а оттова и на цените на храните по света. Торовете изискват огромно количество газ за произвеждане.

Yara към този момент бе принудена да понижи производството си поради високите цени на природния газ, което води до дефицит на торове. По думите му, разрастващите се страни ще пострадат най-тежко от дефицита.

" Много е ужасно, изправени сме пред хранителна рецесия, а уязвимите хора страдат тежко. Това въздейства върху цените на храните по целия свят и удря по портфейлите на хората. Но за някои, изключително в развиващия се свят, не е просто въпрос за пари, а на живот и гибел ", сподели той.

Заради по-малкото торове земеделците в разрастващите се страни няма да могат да обезпечат толкоз висока годишна продукция.

Увеличението на цените на природния газ през последните месеци се дължи на няколко фактора, а като резултат цените на амоняка набъбнаха с 255 % за година.
 Енергийната рецесия може да прерасне в хранителна
Енергийната рецесия може да прерасне в хранителна

По-уязвимите страни са застрашени от апетит, предизвестява производител на торове
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР