Световният ден на зрението се отбелязва всяка година във втория

...
Световният ден на зрението се отбелязва всяка година във втория
Коментари Харесай

Световен ден на зрението - 13 октомври

Световният ден на зрението се отбелязва всяка година във втория четвъртък на месец октомври.

Заболяванията на окото постоянно са вълнували хората по напълно разбираеми аргументи. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме посредством зрението и неговото запазване е съществена задача на офталмолозите, само че по този начин също и на цялото общество.

Много са болесттите, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в международен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение от това. Смята се, че глаукомата е болест предпочитано за възрастта над 60 години, само че съществуват доста изключения от това предписание. В последните десетилетия опциите за диагностика в ранните стадиина заболяването и за сполучливо консервативно лекуване се развиват с доста бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора изгубили зрение от глаукома.

По данни на американските здравни служби затрудненията в очите, свързани с диабета са най-честата причина за слепота в трудоспособната възраст сред 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и обвързваните с нея кръвоизливии отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома водят до необратима загуба на зрението. Профилактиката на тези затруднения изисква добра колаборация сред обособените звена на здравната система и забележителен финансов запас.

Макулната недъгавост обвързвана с възрастта е различен огромен проблем, с който се бори актуалната офталмология. Това заболяване визира централното зрение и в разнообразни периоди води до зрителна инвалидизация и до мощно утежняване на качеството на живот. Особено настоящ е този проблем в наши дни заради бързото застаряване на популацията. До преди няколко години не съществуваше никакво лекуване на макулната недъгавост. В момента някои от формите и могат сполучливо да се лекуват чрез лекарства, които се инжектират в стъкловидното тяло и забавят или стопират развиването на процеса.

Катарактата е причина за краткотрайно нарушаване на зрението. Развитието на актуалната офталмохирургия дава изключителни благоприятни условия за бърза зрителна рехабилитация, в това число и за поправяне на рефракционните аномалии чрез имплантиране на подобаващи вътреочни лещи. В България годишно се правят към 25000 интервенции за катаракта на модерно международно равнище.

За равнището на опазването на здравето в една страна се съди по качеството на грижите за детското здраве. Проблемите, които взема решение детската офталмология са ранната диагностика и промяна на рефракционните аномалии, лекуването на амблиопията, профилактиката на ретинопатията на недоносените, лекуването на вродените аномалии и други Проучване на очната патология при деца, настанени в обществени домове на територията на столицата показав пъти по-голяма периодичност на болесттите от тази в общата популация.

Материалът е квалифициран с общителното подпомагане на доцент доктор Ива Петкова, народен съветник поочни заболявания./МЗ/
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР