Световният ден на пощата се отбелязва всяка година на 9

...
Световният ден на пощата се отбелязва всяка година на 9
Коментари Харесай

9 октомври – Световен ден на пощата

Световният ден на пощата се отбелязва всяка година на 9 октомври, годишнината от основаването на Всемирния пощенски съюз през 1874 година в швейцарската столица Берн. Обявен е за Световен ден на пощите от конгреса на UPU, извършен в Токио, Япония през 1969 година Оттогава страните по света вземат участие годишно в честванията. Пощите в доста страни употребяват събитието, с цел да показват или популяризират нови пощенски артикули и услуги.

През 2015 година страните от целия свят се ангажираха да работят дружно за реализиране на Целите за стабилно развиване, които имат за цел да сложат завършек на крайната беднотия и глада, да се борят с неравенството и несправедливостта и да подхващат дейности за превръщане на изменението на климата – с цел да назовем единствено някои от тези 17 съгласувани нови цели. Играейки своята роля в това световно изпитание, пощата през днешния ден има по-уместна роля от всеки път, като дава инфраструктура за развиване.

Каква е задачата на Световния ден на пощата?

 ден на пощата 9 октомври – Световен ден на пощата фотография: freepik

Целта на Световния ден на пощата е да се сътвори информираност за ролята на пощенския бранш в всекидневието на хората и бизнеса и неговия принос за общественото и икономическо развиване на страните. Честването предизвиква страните членки да подхващат програмни действия, ориентирани към генериране на по-широка информираност за ролята и активността на техните пощи измежду обществеността и медиите в народен мащаб.

Всяка година повече от 150 страни означават Световния ден на пощите по разнообразни способи. В някои страни Световният ден на пощите се отбелязва като работен празник. Много пощи употребяват събитието, с цел да показват или популяризират нови пощенски артикули и услуги. Някои пощи също употребяват Световния ден на пощите, с цел да възнаградят своите чиновници за положително обслужване.

В доста страни се провеждат филателни изложения и се издават нови марки и дата. Други действия включват проявление на плакати за Световния ден на пощите в пощенски служби и други публични места, дни на отворените порти в пощенски станции, пощенски центрове и пощенски музеи, осъществяване на конференции, семинари и работни срещи, както и културни, спортни и други развлекателни действия. Много пощенски администрации издават специфични сувенири като тениски и значки.

Пощенските услуги помогнаха да се промени метода, по който хората поддържат връзка между тях по фрапантни способи. Въпреки това, преди дните на интернет, хората биха имали доста компликации да получават писма и пакети един до различен заради интернационалните политики във връзка с пощата.

Световният ден на пощите е тук, с цел да подсети на хората по какъв начин пощенските услуги станаха по-лесни за всички, когато страните по целия свят най-сетне стигнаха до съглашение, което ще промени всичко по отношение на метода, по който се обработва пощата.

История на Световния ден на пощата

 ден на пощата 9 октомври – Световен ден на пощата фотография: freepik

Отбелязвайки годишнината от Всемирния пощенски съюз, Световният ден на пощата има за цел да образова хората за това по какъв начин пощенските служби по света са помогнали за по-нататъшната световна връзка и са създали всички по-свързани между тях.

Световният пощенски съюз стартира през 1874 година, когато е основан с Договора от Берн, с цел да помогне за установяването на пощенски политики. Договорът от Берн беше резултат от интернационална конференция, проведена от швейцарското държавно управление, за уеднаквяване на разнообразни пощенски разпореждания, тъй че пощата да може да се обменя свободно.

Въпреки че самият контракт е изменян неведнъж, с цел да помогне за актуализиране на политиките, Всемирният пощенски съюз оказа помощ за установяването на универсална закрепена цена, при която пощата може да се изпраща до всяка точка на света. Освен това оказа помощ на пощенските превозвачи да запазят правата си в голям брой страни, до момента в който пътуваха, и разреши на всяка страна да задържи извоюваните пари.

Тъй като всяка страна има своя лична пощенска услуга, Всемирният пощенски съюз спомогна за развиването на пощенските услуги, като отстрани интернационалните бариери, които преди го лимитираха.

Световният ден на пощите чества този контракт, защото в този момент той е оказал помощ за оформянето на метода, по който хората могат да изпращат и получават поща. За да отпразнуват този ден, хората отделят време да изпратят имейл до обичан човек, член на фамилията или непосредствен другар.

Във Всемирния пощенски съюз работят за своята самодейност да създадат пощата по-добро преживяване за всички, в това число полемики за икономическа резистентност и запазване на околната среда.

Как да отпразнуваме Световния ден на пощите?

 ден на пощата 9 октомври – Световен ден на пощата фотография: freepik

Независимо дали е подарък, закупен онлайн, писмо или пощенска картичка, изпращането на поща е превъзходен метод да отпразнувате този ден.

Прочетете какво съставлява Всемирният пощенски съюз и споделете информацията с приятелите си.

Ако имате локален куриер, който доставя поща до дома ви, благодарете му за услугите му. Говорете на коя пощенска услуга имате най-голямо доверие, говорете с хората за това с какво си изкарват прехраната хората в пощенските услуги и споделете тази информация с всички, които познавате.

Честването включва присъединяване на страни членки за образуване на някои стратегии и действия за генериране на информираност за значимата роля на пощите на национално равнище. Повече от 150 страни означават Световния ден на пощата всяка година по разнообразни способи. В някои страни този ден се отбелязва като работен празник. В някои страни на този ден се вкарват нови пощенски артикули и услуги. Дори някои пощи организират награди и самопризнания за своите чиновници за отлични услуги.

Организират се филателни изложения с въвеждането на нови марки. Плакати с тематиката за Световния ден на пощите също се демонстрират в пощенските служби и други публични места. Провеждат се конференции, семинари и работни срещи, дружно с културни и развлекателни стратегии. В някои пощенски клонове се издават специфични сувенири като тениски и значки.

Кажете на децата си какъв брой е значимо да честваме Световния ден на пощите.

Заведете децата си до близката поща и им кажете за марки, пощенски картички и така нататък

Купете пощенска картичка и им кажете какъв брой значими известия се изпращат изключително в отдалечените региони.

Насърчете децата да събират печати и да ги съхраняват във файл.

Поканете куриер във вашето обитаемо място и го помолете да приказва за смисъла на пощенските услуги или по какъв начин работи пощенската система.

Помолете децата да напишат писма до своите другари, семейство или родственици, които остават надалеч.

Използвайте гореспоменатите препоръки, с цел да разпространявате Световния ден на пощата.

Световен ден на пощите: Лого

 ден на пощата 9 октомври – Световен ден на пощата фотография: freepik

Логото на Световния ден на пощата изобразява два съставния елемент, графика и текст. Графиката изобразява двама души, които си разменят предмет, който може да бъде писмо, колет или друга пощенска транзакция. Индивидите наподобяват по този начин, като че ли прескачат граници, демонстрирайки феномена, че пощата се обменя освен вътре, само че и през границите. Синият цвят съставлява небето, а зеленият значи земята.

Затова Световният ден на пощите се отбелязва на 9 октомври всяка година, с цел да се увеличи осведомеността за смисъла на пощите в ежедневния живот. Целият свят е зает с постигането на Целите за стабилно развиване. Неговата цел е да се бори против бедността, глада, неравенството и несправедливостта и да предприеме дейности против изменението на климата. Всъщност Световният ден на пощите има значима роля в обезпечаването на инфраструктура за развиване.

Защо е значим този ден?

 ден на пощата 9 октомври – Световен ден на пощата фотография: freepik

Световният ден на пощата е значим заради няколко аргументи:

1. Признание на ролята на пощите: Пощата играе решаваща роля в връзката и икономическите действия в международен мащаб. Този ден служи като увещание за нейното значение в нашето всекидневие и в развиването на обществата.

2. Насърчаване на съдействието: Световният ден на пощата също има за цел да насърчи интернационалното съдействие сред пощенските администрации. Чрез събития и начинания, проведени по време на празника, пощенските служби могат да споделят най-хубави практики, да разискват провокации и да създават решения за възстановяване на услугите.

3. Образование и информираност: Денят оказва помощ да се образоват хората по отношение на другите услуги, предлагани от пощите, като да вземем за пример финансови услуги, услуги за електронна търговия и онлайн извършване на покупки. Това покачва осведомеността измежду потребителите и ги предизвиква да употребяват тези услуги.

4. Подчертаване на нововъведенията: Пощата непрестанно се развива, с цел да отговори на изменящите се потребности на клиентите. Като акцентира нововъведенията в региона, Световният ден на пощата оказва помощ да се покаже по какъв начин пощата остава уместна в цифровата епоха.

5. Честване на чиновниците: И най-после, Световният ден на пощата е опция да се отпразнуват напъните и отдадеността на пощенските чиновници по целия свят. Тяхната работа постоянно остава незабелязана, само че е от значително значение за поддържането на свързаността и в световен мащаб.

Днес пощата играе жизненоважна роля в световната връзка и търговия. Той свързва хора и бизнеси, позволявайки им да изпращат и получават писма, пратки и други колета през границите. Пощата също по този начин дава значими публични услуги като финансови услуги, като парични преводи и пощенски марки, както и услуги за електронна търговия и онлайн извършване на покупки.

Като цяло Световният ден на пощата служи като значимо увещание за жизненоважната роля, която пощата играе в нашия живот и света.

 ден на пощата 9 октомври – Световен ден на пощата фотография: freepik

По време на Световния ден на пощата пощенските администрации по света провеждат разнообразни събития и начинания, с цел да покажат своята ангажираност към подобряването на пощенските услуги. Те включват семинари, изложения и надпревари, предопределени да разпространяват работата на пощите и да вдъхновят нововъведенията в промишлеността.

В днешния цифров свят пощата продължава да бъде значима част от нашето всекидневие. Въпреки възхода на цифровите връзки, физическото писмо остава скъп инструмент за персонална връзка и изложение. Освен това пощата остава сериозен съставен елемент на международната стопанска система, улеснявайки търговията и глобализацията.

Така че дано отпразнуваме Световния ден на пощата, като оценим смисъла на пощите в живота ни и признаем отдадеността и упоритата работа на пощенските чиновници по целия свят.

Честит Световен ден на пощата!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР