Световните цени на храните силно са се понижили през март

...
Световните цени на храните силно са се понижили през март
Коментари Харесай

ООН: Храните са поевтинели доста през март заради коронавируса и срива на петрола

Световните цени на храните мощно са се намалили през март поради спада в търсенето, провокиран от пандемията от ковид, и срутва в цените на петрола. Това заяви през днешния ден Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО Ц FAO), представена от Ройтерс.

Индексът на ФАО, който регистрира месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, растителни масла, млечни артикули, месо и захар, е бил приблизително 172,2 пункта предишния месец, което е спад с 4,3 на 100 по отношение на февруари, предава Българска телеграфна агенция.

Понижението на цените е тласкано главно от факторите на търсенето, които пък са повлияни от влошаващите се стопански вероятности, показва старшият икономист на организацията Абдулреза Абасиан.

Индексът на ФАО за цените на захарта отбелязва най-силния спад - с 19,1 на 100 по отношение на предходния месец. Понижението се дължи на спада в търсенето, провокиран от ограничаващите ограничения, въведени в доста страни поради ковид, както и на намалялото търсене от производителите на етанол поради поевтиняването на петрола в последно време.

Индексът за растителните масла е отстъпил с 12 на 100, тласкан надолу от поевтиняването на палмовото масло.

Цените на петрола се свиха повече от двойно през миналия месец, което докара до мощна низходяща наклонност при биогоривата, които са значим източник на търсене на пазарите за захар и растителни масла, отбелязва анализатор на ФАО.

Индексът за цените на млечните артикули е изгубил 3 на 100 поради намаляването на квотите и забавянето на търсенето на мляко на прахуляк.

Индексът, следящ цените на месото, се е свил с 0,6 на 100.

Показателят за цените на зърнените храни се е намалил с 1,9 на 100, като на наклонността се опълчват цените на ориза, които са се повишили за трети следващ месец. Оризът нараства поради запасяването на фона на пандемията и слуховете, че Виетнам може да забрани износа. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР