Световните цени на храните са се понижили за пети пореден

...
Световните цени на храните са се понижили за пети пореден
Коментари Харесай

Световните продоволствени цени спадат за пети пореден месец

Световните цени на храните са се намалили за пети следващ месец през август, продължавайки отдалечаването си от най-високите стойности, достигнати по-рано тази година, съобщи Ройтерс.

Индексът на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО), който мери месечните промени на цените на кошница с най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, се е намалил до 138 пункта през предишния месец. Ревизираните данни за юли бяха за 140,7 пункта.

Индексът достиган рекорден връх от 159,7 пункта през месец март след началото на съветската инвазия в Украйна.

Макар и забележителен спад по отношение на пиковите стойности, августовското равнище на показателя е със 7,9% по-високо от това през същия месец на предходната година.

Индексът на FAO за цените на зърнените култури се е намалил с 1,4% на месечна база през август, като това се дължи значително на възобновяването на износа от пристанищата на Черно море в Украйна и по-добрите вероятности за производството в Северна Америка и в Русия,

Индексите за растителните масла, захарта, млечните артикули и месото също се намалиха, отразявайки усъвършенстваните доставки.

В обособен отчет ФАО намали прогнозата си за световното произвеждане на зърнени култури през 2022 година до 2,774 милиарда тона, откакто при започване на юни очакваше продукция от 2,792 милиарда тона.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР