Световните цени на храните през май се покачиха до най-високото

...
Световните цени на храните през май се покачиха до най-високото
Коментари Харесай

Цената на млечните продукти в света расте, на захарта спада

Световните цени на храните през май се повишиха до най-високото си равнище от октомври 2017 година, което отразява повишаването на млечните артикули, оповестява Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (FAO).

Индексът на цените на питателните артикули на FAO към края на предишния месец се повиши до 176,2 пункта, повишавайки се по отношение на април с 1,2%. На годишна база индикаторът се е нараснал с 1,9%.

Това се дължи на внезапното повишаване на млечните артикули, в това време котировките на зърнените артикули също нарастват значително. Цените на месото и месните артикули се трансформират малко, до момента в който тези на растителните масла и захарта не престават да спадат.

Индексът на цените на млечните артикули през май нараства с 5.5% на месечна база, годишният растеж е 11.5%. Повишението на индикатора се свързва главно с повишаването на сиренето, обезмасленото изсъхнало мляко и маслото. Значително въздействие върху показателя през последните месеци има пониженото предлагано от Нова Зеландия, която е главният експортьор на млечни артикули, показва FAO.

Ценовият показател за зърнените артикули се повишава през май с 2.4% по отношение на предходния месец, а годишният растеж доближи 17%. Индикаторът нараства доста през последните няколко месеца, нараствайки от началото на годината с 10%. Увеличението се дължи на опасения за размера на реколтата в някои страни огромни експортьорки.

Цените на месните артикули за отчетния месец спадат единствено с 0.5%, годишното намаляване на показателя е 1.8%. Динамиката се изяснява с леко намаляване на цените на свинско и овнешко месо, заради намаляването на вноса от Китай и укрепването на щатския $. Цената на домашните птици леко се е нараснала, на говеждо месо е постоянна.

Индексът на цените на захарта понижа с 0.5% спрямо април, по отношение на май 2017 - с 23%. През последните години, съгласно FAO, поевтиняването на захарта се дължи на упованията за по-голям размер на производството и доставките от Бразилия, най-големият в света производител и експортьор на този артикул. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР