Световните сили трябва да се обединят и да преосмислят икономиките

...
Световните сили трябва да се обединят и да преосмислят икономиките
Коментари Харесай

Шефът на ООН: Сътрудничество по проблемите на климата или ще бъдем обречени

Световните сили би трябвало да се обединят и да премислят стопанските системи си за зелено бъдеще или човечеството е " обречено ". Това предизвести генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, който съобщи пред " Франс прес ", че невъзможността за надзор на пандемията от новия ковид илюстрира заплахата от разцепление.

Преди вирусът да удари, 2020 година беше оповестена за основна година за проекта за отбягване на пагубно световно стопляне, като плануваните срещи на високо ниво трябваше да заловен вълна от социална паника за бъдещето на планетата.

Кризата с ковид може да остави климата на втори проект, откакто страните започнаха невиждани блокади, с цел да се опитат да забавят разпространяването му, само че Гутериш съобщи, че нуждата от дейности по климата е по-спешна от всеки път .

В мрачна оценка на интернационалния отговор Гутериш съобщи, че пандемията би трябвало да изостри фокуса на държавните управления върху намаляването на излъчванията , призовавайки ги да употребяват рецесията като трамплин за пускане на " трансформационни " политики, ориентирани към отблъскване на обществата от изкопаемите горива .

" Мисля, че неуспехът, който беше показан в потенциала да се ограничи разпространяването на вируса - заради обстоятелството, че нямаше задоволително интернационална съгласуваност в метода, по който беше борен вируса - този крах би трябвало да накара страните да схванат, че би трябвало да трансформират курса ", посочи той пред Агенция Франс Прес.

" Те би трябвало да работят дружно във връзка с климатичната опасност, която е доста по-голяма опасност от опасността от пандемията сама по себе си - това е екзистенциална опасност за нашата планета и за живота ни ", предизвести шефът на Организация на обединените нации.

Гутериш съобщи, че " замърсяването, а не хората " би трябвало да се полза с налози и прикани страните да прекратят дотациите за изкопаеми горива, да стартират големи вложения във възобновими енергийни източници и да се ангажират с " въглероден неутралитет " - чисти нулеви излъчвания - до 2050 година

" Трябва да имаме редица трансформационни ограничения във връзка с енергетиката, във връзка с превоза, във връзка с селското стопанство, във връзка с промишлеността, във връзка с нашия личен метод на живот, без които бихме били обречени ", сподели той.

Коментарите му бяха направени, откакто историческото съглашение за климата в Париж влиза в действие тази година в опит да се ограничи повишението на температурата до " много под " два градуса по Целзий над равнищата отпреди индустриалната ера.

Споразумението към този момент беше под въпрос преди пандемията, със подозрения по отношение на уговорките на огромните замърсяващи страни и опасения, че към момента не е задоволително това, което съгласно науката е належащо за попречване на пагубни климатични промени.

Американският президент Доналд Тръмп шокира света през 2017 година, когато съобщи, че Съединени американски щати - най-големият замърсител в историята - се отдръпват от Парижкото съглашение. Съединени американски щати би трябвало да изоставен на 4 ноември, тъкмо ден след президентските избори в страната.

Пандемията още повече разсея очакванията, че дипломатическият напън може да накара страните да разгласят смели проекти за деяние в региона на климата, защото огромните срещи на високо ниво бяха отсрочени и страните бяха фокусирани във вътрешните си проблеми.

Гутериш съобщи, че понастоящем няма явен знак, че политиката на държавното управление на Съединени американски щати за възобновяване ще се приведе в сходство с задачите на Париж, само че изрази вяра, че щатите, бизнеса и частните лица " ще компенсират неналичието на политическа ангажираност, която съществува сега ".

Той сподели, че в този момент доста се основава на дейностите на огромните замърсители, Китай, Съединени американски щати, Европа, Русия, Индия и Япония и други членове на " Отразяване на климата в този момент ", световно съдействие на новинарски организации, ангажирани със засилено отразяване на климата.

" Никога не сме били толкоз нежни, колкото сме, в никакъв случай не сме имали потребност от толкоз примирение, единение и взаимност, както в този момент ", сподели той, критикувайки " ирационални демонстрации на ксенофобия " и възхода на национализма.

" Или сме обединени, или ще бъдем обречени ", добави той.

Предупрежденията за климатични промени към този момент не са предсказания за далечно бъдеще.

Средната температура на повърхността на Земята се е повишила с един градус по Целзий от 19-ти век, задоволително, с цел да усили интензивността на сушите, горещите талази и тропическите циклони.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР