Световните пазари реагираха с лек спад на цените на петрола,

...
Световните пазари реагираха с лек спад на цените на петрола,
Коментари Харесай

Ангола обяви, че напуска ОПЕК, световните пазари реагираха с понижение

Световните пазари реагираха с лек спад на цените на петрола, откакто Ангола разгласи, че напуща Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) с претекста, че участието в нея не обслужва ползите ѝ.

Анголският министър на петрола Диамантину де Азеведу разгласи, че страната напуща организацията поради решението на организацията да понижи досегашните квоти за рандеман на недопечен нефт и че в този момент тя " ще се концентрира върху личните си цели ".

" Досега не сме имали никакво въздействие върху квотите, само че в случай че останем в ОПЕК, ще понесем следствията от решението за намаляването им ", изясни Азеведу пред публичната телевизия TPA.

Страната, която се причисли към ОПЕК през 2007 година, в този момент създава към 1.1 милиона барела нефт дневно от общо 28 млн. барела, създавани в групата.

Заедно с Нигерия, тя е най-големият производител на суровината в Субсахарска Африка, а двете страни към този момент се опълчиха остро на орязването на квотите им.

В момента ОПЕК включва още Алжир, Република Конго, Екваториална Гвинея, Габон, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Венецуела. От 2016 година насам организацията напуснаха Еквадор, Индонезия и Катар.

В същото време анализаторите означават, че цените на суровия нефт остават покрай най-ниските си равнища от шест месеца насам, макар желанията на картела да понижи в допълнение добива.

Известно покачване се наблюдаваше през последните дни поради несигурността при прекосяване на петролните кораби в Червено море и Суецкия канал и заплахата от набези от страна на йеменските бунтовници хути.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР