Световните лидери проведоха международна среща в Берлин, след която призоваха

...
Световните лидери проведоха международна среща в Берлин, след която призоваха
Коментари Харесай

Световните лидери призоваха за трайно прекратяване на огъня в Либия

Световните водачи организираха интернационална среща в Берлин, след която приканиха враждуващите фракции на Либия и техните задгранични поддръжници да прекратят боевете и да открият " непрекъснато преустановяване на огъня ".

 © БГНЕС
" Призоваваме всички заинтригувани страни да удвоят напъните си за трайно прекъсване на военните дейности, деескалация и трайно преустановяване на огъня ", се споделя в дефинитивно официално съобщение, утвърдено от участниците на срещата в Берлин, в която се включиха президентите на Франция, Русия и Турция.

Всички участници се ангажираха да се въздържат от интервенция във въоръжения спор или във вътрешните работи в Либия ", сподели водачът на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. Германският канцлер Ангела Меркел добави, че има и " единодушие, че желаеме да запазим оръжейното ембарго, което ще бъде строго следено ".

Срещата на високо ниво обаче не съумя да даде началото на " сериозен " разговор сред воюващите водачи в Либия, съобщи в съветският министър на външните работи Сергей Лавров, откакто Халифа Хафтар и неговият противник Файез ал Сарадж пътуваха до Германия, само че не се срещнаха лице в лице.

" Ясно е, че към момента не сме съумели да стартираме сериозен и постоянен разговор сред тях ", сподели Лавров пред кореспонденти след Берлинската конференция.

Въпреки това, враждуващите либийските фракции са създали " дребна крачка " напред, добави той.
 Ще потуши ли напрежението в Либия срещата на международните водачи в Берлин Ще потуши ли напрежението в Либия срещата на международните водачи в Берлин
Представители на над 10 страни вземат участие в интернационалната конференция, която още веднъж събра в Берлин страните в либийския спор. Там са министър председателят на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР