Световната здравна организация заяви в неделя, че маймунската шарка представлява

...
Световната здравна организация заяви в неделя, че маймунската шарка представлява
Коментари Харесай

СЗО: Маймунската шарка представлява умерен риск за глобалното здраве

Световната здравна организация съобщи в неделя, че маймунската шарка съставлява „ сдържан риск “ за световното публично здраве, след докладваните случаи на инфектирани в страни, където болестта всекидневно не се открива, оповестява Ройтерс.
„ Опасността за публичното здраве може да стане висока, в случай че този вирус се утвърди като човешки патоген и се популяризира в групи с по-висок риск от тежко заболяване като да вземем за пример дребни деца и имуносупресирани хора ", споделят от СЗО.
Към 26 май са доказани общо 257 случаи и следени 120 подозрителни в 23 страни, които не са ендемични за вируса.
Засега няма данни за смъртни случаи.
От СЗО декларират също, че неочакваната поява на маймунска шарка в няколко неендемични страни допуска към момента неоткрит път за предаване на болестта.
Агенцията добавя, че чака да бъдат докладвани още случаи, защото наблюдението и контролът в ендемични и неендемични страни се уголемява.
Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, което нормално протича леко и е ендемично в елементи от Западна и Централна Африка. Разпространява се посредством непосредствен контакт, тъй че може да бъде релативно елементарно следено посредством спазването на обществена отдалеченост и персонална хигиена.
Повечето от записаните до момента случаи са открити във Англия, Испания и Португалия. „ За болшинството от обявените до момента случаи няма записано пътешестване до ендемична зона и са открити при потърсена лекарска помощ в клиники за полово здраве “, се споделя още в изказването на организацията на Организация на обединените нации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР