Световната здравна организация (СЗО) смята, че човечеството трябва да се

...
Световната здравна организация (СЗО) смята, че човечеството трябва да се
Коментари Харесай

СЗО: Пандемията може да ескалира, но с наука и солидарност можем да се справим с нея


Световната здравна организация ( СЗО ) счита, че човечеството би трябвало да се приготви за ново измерение на пандемия та. Тя вижда това като една от основните тематики за полемика на обновената в понеделник телеконференция за 73-ата годишна международна сесия на организацията (9-14 ноември), съобщи БГНЕС.

Както отбелязва СЗО в изказване, оповестено в Женева преди форума, международната общественост би трябвало “да се приготви за нова пандемия още в този момент ”. „ Видяхме през миналата година, че страните със мощна здравна инфраструктура за подготвеност за незабавни случаи съумяха да работят бързо, с цел да овладеят и управляват разпространяването на вируса SARS-CoV-2 “, споделиха от организацията.

На 73-ата асамблея, първата част от която се организира в Женева на 18-19 май, се възнамерява да се одобри резолюция “за усилване на подготовката за незабавни здравни обстановки ”. Проектодокументът от седем страници приканва страните да „ дадат приоритет на най-високо политическо равнище “ на по-добрата готовност за изключителни обстановки. Той също по този начин загатва нуждата от обезпечаване на „ съответно заплащане “ за здравните експерти, смисъла на образованието на здравния личен състав и „ усилване на ролята на локалните здравни служащи “. Според СЗО би трябвало да се „ подсигурява, че всички страни са по-добре оборудвани за разкриване и реагиране на COVID-19 и други рискови инфекциозни болести “.

СЗО има вяра, че световната общественост е в положение да победи COVID-19 посредством просвета и взаимност. Въпреки че пандемия та от ковид а е световна рецесия, “много страни и градове сполучливо са предотвратили и направлявали предаването, употребявайки изчерпателен и учреден на обстоятелства метод ”, се споделя в изказването. В тази връзка СЗО напомня, че светът се е обединил към “план за ускорение на създаването на ваксини, диагностика и терапия ”.

Според СЗО асамблеята има за цел да удостовери, че световната общественост ще успее да откри решения за основни здравни провокации като имунизация, възстановяване на здравето на възрастните хора и битка с туберкулозата и грипа. Форумът ще разиска 10-годишен проект за битка с „ подценяваните “ тропически заболявания, както и казуса с менингита, епилепсията и други неврологични разстройства и с питателните проблеми за деца и майки.

Проведена посредством телеконференция през май заради пандемия та от ковид а, първата част от Световната здравна асамблея беше отдадена на битката против COVID-19. Двата дни от форума не бяха задоволителни за разискване на други настоящи въпроси. Асамблеята приключи работата си, като реши да я възобнови по-късно през 2020 година

В резолюция, призната на сесията на 19 май, членовете на СЗО обявиха, че популацията на света би трябвало да има “универсален, обективен и своевременен достъп ” до качествени и налични медикаменти против ковид. В документа се споделя, че сесията „ признава основната лидерска роля на СЗО и главната роля на системата на Организация на обединените нации за ускорение и съгласуване на повсеместен световен отговор на пандемия та COVID-19 “. Асамблеята разпореди на генералния шеф на СЗО да “инициира ” развой на безпристрастна, самостоятелна и всеобхватна оценка “на отговора на СЗО на пандемия та допустимо най-скоро.

Световната здравна асамблея е висшият орган на СЗО. Сесиите се организират годишно, нормално през май, и в тях вземат участие делегати от всички 194 страни-членки на СЗО. Основната функционалност на сесията е да дефинира световните политически насоки в работата на организацията. Асамблеята назначава генералния шеф на СЗО. От 2017 година тази служба се заема от Тедрос Аданом Гебрейесус, някогашен началник на етиопското министерство на опазването на здравето.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР