Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че на Маршаловите острови и

...
Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че на Маршаловите острови и
Коментари Харесай

На Маршаловите острови и в Микронезия е открит замърсен сироп за кашлица

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че на Маршаловите острови и в Микронезия е открит нечист сироп за кашлица, създаден от индийска компания, съобщи Ройтерс.

Миналата година в няколко страни бяха регистрирани поредност от смъртни случаи на деца, свързани с други сходни сиропи.

В изказването на СЗО не се прецизира дали има болни деца на Маршаловите острови или Микронезия, само че се отбелязва, че проби от партида вносен сироп за кашлица с продуктово име " Гуайфенесин " (Guaifenesin) са били нечисти с неприемливи количества диетиленгликол и етиленгликол , които при банкет са токсични за хората и може да доведат до летален излаз .

За производител на медикаментите е посочена индийската компания " Кю пи фармакем " (QP Pharmachem), основана в северния щат Пенджаб, а търговецът на продукта е " Трилиум фарма " (Trillium Pharma) в прилежащия щат Хариана, заяви СЗО.

Организацията е била известена на 6 април за съмнителната партида, която по-късно е била предадена за разбор. 

Управляващият шеф на " Кю пи фармакем " съобщи, че компанията има позволение от индийското държавно управление да изнесе 18 000 бутилки сироп единствено за Камбоджа. Сиропът е бил пуснат за продажба и в Индия, сподели той и добави, че до момента не са обявени недоволства.

" Трилиум фарма " не даде коментар по случая. 

Нито производителят, нито дистрибуторът са дали доказателства на СЗО за сигурността и качеството на тези артикули , се споделя в изказването. През януари здравната организация на Организация на обединените нации прикани за незабавни дейности за запазване на децата от нечисти медикаменти след поредност от смъртни случаи на деца, свързани със сиропи за кашлица през предходната година.

През 2022 година повече от 300 деца (предимно на възраст под 5 години) в Гамбия, Индонезия и Узбекистан починаха от остро бъбречно увреждане, обвързвано със нечисти медикаменти. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР