Световната здравна организация (СЗО) публикува нов стратегически план, който очертава

...
Световната здравна организация (СЗО) публикува нов стратегически план, който очертава
Коментари Харесай

СЗО публикува нов стратегически план, който очертава пътя за прекратяване на пандемията

Световната здравна организация (СЗО) разгласява нов стратегически проект, който обрисува пътя за преустановяване на световната изключителна обстановка, породена от COVID-19. Предложените ограничения включват усилване на епидемиологичния контрол и мониторинг, заслужено систематизиране на имунизациите, подсилване на системите за опазване на здравето и доставяне, и възстановяване на проучванията и разбора на данни, отбелязва американският вестник The Hill.

В третия си стратегически проект за подготвеност и реакция към ковид СЗО призна, че пандемията остава остра световна рецесия. Но в това време организацията очерта редица нужни ограничения, които, в случай че бъдат взети в точния момент, ще сложат завършек на световната изключителна обстановка.

Организацията е определила две основни цели:
понижаване на случаите на коронавирусна зараза ефикасна диагностика и лекуване на случаи на COVID-19 за понижаване на смъртността

Според СЗО това може да се реализира посредством засилено наблюдаване и мониторинг, заслужено систематизиране на имунизациите, усилване на системите за опазване на здравето и доставяне, и възстановяване на проучванията и разбора на данни.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус разгласи, че повече от шест милиона души са умряли от COVID-19. Нещо повече, броят на смъртните случаи единствено през първата седмица на февруари тази година е над 75 хиляди души. Според генералния шеф на организацията обаче светът има " принадлежности за обмисляне и реагиране при всевъзможни непредвидени условия ".

" Сега сме в решителен и рисков миг в битката против COVID-19. Въпреки че не е допустимо да се планува тъкмо по какъв начин ще се развие вирусът SARS-CoV-2, ние знаем, че ще се появят нови разновидности, защото инфекциите не престават ", цитира изданието думите на Гебрейесус. " Все отново можем да гледаме към бъдещето с вярата, че посредством нашите дейности ще успеем да сложим завършек на пандемията от COVID-19 като световна изключителна обстановка ".

Докато броят на случаите и процентът на хоспитализации в Съединени американски щати значително са намалели, други страни, в това число Китай, към момента се борят със смъртоносни талази от новия вариант. Нов подвариант на мощно заразния " Омикрон " също провокира безпокойствие измежду здравните чиновници, отбелязва още The Hill.

Една от главните цели на СЗО е имунизация на над 70% от популацията по света. От 194 членове на организацията, 21 са ваксинирали по-малко от 10% от популацията си, а а 75% - по-малко от 40%.

Организацията прикани за незабавно решение на казуса с неравенството в разпределението на медицински консумативи и персонални защитни средства. СЗО също по този начин обръща внимание на нуждата от поддръжка на здравните служащи, припомняйки, че единствено от януари 2020 година до май 2021 година COVID-19 е лишил живота на почти 115 хиляди лекари по света, заключава The Hill.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР