Световната здравна организация (СЗО) призова всички нации да инвестират повече

...
Световната здравна организация (СЗО) призова всички нации да инвестират повече
Коментари Харесай

СЗО: Психичното здраве се е влошило от COVID-19, огромен брой хора страдат

Световната здравна организация (СЗО) прикани всички народи да влагат повече в психологичното здраве, като съобщи, че " страданието е голямо " и се е влошило от пандемията от Ковид-19, съобщи Франс прес.

Дори преди пандемията близо един милиард души са живели с психологични разстройства, показва организацията на Организация на обединените нации в най-голямото си изследване на психологичното здраве в международен мащаб от две десетилетия, добавя Българска телеграфна агенция.

През първата година от пандемията процентът на меланхолия и тревога се е повишил с една четвърт.

Инвестициите обаче не са се нараснали. Според отчета на СЗО единствено 2 % от националните бюджети за опазване на здравето и по-малко от 1 % от цялата интернационална здравна помощ се изразходват за психологично здраве.

" Всички тези числа са доста, доста ниски ", съобщи на конференция Марк Ван Омерен от отдела за психологично здраве на СЗО. Този отчет акцентира какъв брой " голямо е страданието " по света, добави той.

Според отчета към един на всеки осем души по света живее с психологично разстройство.

Още по-тежко е ситуацията на хората в конфликтни зони, където почти един на всеки петима души страда от психологични проблеми.

Младите хора, дамите и хората с към този момент съществуващи психологични проблеми са наранени по-силно от Ковид-19 и произлизащите от него ограничавания, отбелязва Ван Омерен.

" Глобалният отчет за психологичното здраве акцентира също огромни разлики сред страните във връзка с достъпа до психиатрични грижи: до момента в който над 70 % от хората с психози получават лекуване в страните с високи приходи, в страните с ниски приходи този % пада до 12 на 100 ", споделя той.

Докладът приканва да се постави завършек на стигмата за психологичното здраве, като отбелязва, че 20 страни към момента криминализират опита за самоубийство. Авторите му напомнят, че въпреки един на всеки 20 опита за самоубийство да приключва със гибел, самоубийството към момента е причина за повече от един на всеки 100 смъртни случая в света.

" Влагането на средства в психологичното здраве е инвестиция в по-добър живот и бъдеще за всички ", сподели в изказване генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР