Световната здравна организация (СЗО) омаловажи риска от пренасяне на инфекцията

...
Световната здравна организация (СЗО) омаловажи риска от пренасяне на инфекцията
Коментари Харесай

СЗО реагира след смъртен случай от птичи грип в Китай

С ветовната здравна организация (СЗО) омаловажи риска от преместване на инфекцията при неотдавна регистриран случай на птичи грип в Китай. 

Във вторник СЗО заяви, че е оценила като " невисок " риска от предаване на инфекцията от човек на човек на новорегистрирания случай на птичи грип в Китай след откриването на разположение, инфектирано с комбинирани варианти H3N2 и H10N5 на птичия грип. 

Внимателното разглеждане на последния обявен случай идва в миг, когато публичното доверие в способността на Пекин да предизвестява света за инфекциозни болести е ниско след несполучливото справяне на Китай с пандемията COVID-19. 

Въпреки трагичния излаз за пациента, СЗО и китайските здравни управляващи се пробваха да успокоят интернационалната общественост, като подчертаха епизодичния темперамент на предаването на инфекцията и продължаващите старания за наблюдаване и реагиране на огнищата на птичи грип. 

Според изказването, оповестено от СЗО, няма данни за трайно предаване на този вирус на птичи грип на хора и при извършените от управляващите следствия и проби не са открити спомагателни хипотетични случаи на заразяване. 

" Не са открити нови хипотетични случаи при хора вследствие на следствията и тестванията, осъществени от управляващите. " Това се показва в изказване на СЗО, като се твърди, че вирусите на птичия грип към момента не са посочили дарба за дълготрайно предаване на инфекцията измежду хората. 

" Поради това вероятността за разпространяване от човек на човек се смята за ниска " , заключава организацията, описвайки случая като " епизодично междувидово предаване от птица на човек "

Този случай на птичи грип е докладван за първи път на СЗО от Китай на 27 януари, а няколко дни по-късно е оповестен обществено. 

Пациентката, 63-годишна жена от провинция Анхуей с предшестващи здравословни положения, се е поддала на инфекцията, откакто е развила признаци, включващи кашлица, болки в гърлото и тресчица на 30 ноември. Тя е умряла на 16 декември. 

На 31 януари Ройтерс в детайли разказа развиването на болестта на дамата, като означи, че тя е работела във плантация. 

Идентифицирането на вариантите H3N2 и H10N5 в респираторните проби на дамата е доказано от Китайския център за надзор и предварителна защита на болесттите на 26 януари след първичното уединяване на вариантите от управляващите в Джъдзян на 22 януари, съгласно Центъра за проучване на инфекциозните заболявания и политиката (CIDRAP) към Университета в Минесота. 

Този случай провокира реакциите на здравните органи и СЗО, като се акцентира, че понастоящем рискът от заразяване на хората с вируса е невисок и липсва предаване на вируса от човек на човек, оповестява CIDRAP. 

* Видеото е архивно: 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР