Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината на „Pfizer / BioNTech“

...
Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината на „Pfizer / BioNTech“
Коментари Харесай

СЗО взе сериозно ваксината на „Pfizer/BioNTech“

Световната здравна организация (СЗО) утвърди имунизацията на „ Pfizer / BioNTech “ за незабавна приложимост, проправяйки път на страните с ниски и междинни приходи да стартират имунизация на популацията си против COVID-19, оповестява Си Ен Ен. За първи път имунизацията е утвърдена във Великобриания за незабавна приложимост в страната, последвана малко по-късно от Съединени американски щати, Канада и Европейския съюз.

Всички са почнали свои акции за имунизация.

Но зелената светлина от СЗО значи, че страни без лични регулаторни органи или без средства за строга оценка на ефикасността и сигурността на имунизациите, могат да ускорят личните си процеси на утвърждение и да стартират да ползват имунизационни стратегии.

Има опасения по отношение на неравномерното систематизиране на имунизациите, защото по-богатите страни са закупили или подписали контракти за закупуване на огромни количества от наличните дози или чакат утвърждение.

В декларация СЗО съобщи, че организации като УНИЦЕФ и Панамериканската здравна организация (PAHO) към този момент могат да закупят имунизацията, с цел да я популяризират в страните, които се нуждаят от нея.

"Това е доста позитивна стъпка за обезпечаване на световен достъп до ваксини против COVID-19. Но желая да подчертая нуждата от по-големи световни старания за реализиране на задоволително предложение на ваксини, с цел да отговори на потребностите на предпочитаните популации на всички места “, сподели доктор Марианжела Шимао, заместител общоприет шеф на СЗО за достъп до медикаменти и здравни артикули.

„ СЗО и нашите сътрудници работят непрекъснато за оценка на други ваксини, които дават отговор на стандартите за сигурност и резултатност. Приканваме повече разработчици да се явят за обзор и оценка. Жизнено значимо е да осигурим сериозните доставки, нужни за обслужване на всички страни по света и да спрем пандемията.

Екипът на СЗО и самостоятелни специалисти прегледаха данните за сигурността, ефикасността и качеството на имунизацията на „ Pfizer / BioNTech “, с цел да извършат разбор на риска по отношение на изгодата, се споделя в изказването, цитира БГНЕС.

“Прегледът откри, че имунизацията дава отговор на главните критерии за сигурност и резултатност, открити от СЗО и че изгодите от потреблението на имунизацията за справяне с COVID-19 надвишават евентуалните рискове”, сподели той.

Група специалисти по имунизация на СЗО ще се срещнат на 5 януари, с цел да открият политики и рекомендации за потреблението на имунизацията при популации. Също по този начин ще им помогне да открият вериги за съответно доставяне, защото имунизацията би трябвало да се съхранява при минус 60-90 градуса по Целзий.

Докато имунизацията на „ Pfizer / BioNTech “ е първата, получила утвърждението на СЗО, чака се скоро да бъдат налични по-евтини и по-лесни за разпространяване варианти.

Един подобен вид е имунизацията на „ Oxford / AstraZeneca “, която беше утвърдена от регулаторните органи на Англия. Страната ще стартира да ползва имунизациите от 4 януари.

„ AstraZeneca “ даде обещание да достави стотици милиони дози на страните с ниски и междинни приходи и да доставя регулярно имунизацията с нестопанска цел на тези страни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР