Световната здравна организация (СЗО) не вярва, че Омикрон ще бъде

...
Световната здравна организация (СЗО) не вярва, че Омикрон ще бъде
Коментари Харесай

За СЗО е малко вероятно Омикрон да е последният вариант, ваксинацията е недостатъчна

Световната здравна организация (СЗО) не има вяра, че Омикрон ще бъде последният вариант на ковид. Това заяви в четвъртък на брифинг шефът на програмата за незабавни случаи на СЗО Майкъл Райън, представен от ТАСС.

" Бих желал (това да бъде последният вариант), само че ми се коства, че това е малко вероятно в момента ", сподели той.

" Виждаме висок % на заразяване и висок % на предаване на Омикрон. Има и огромен проблеми с имунизацията - милиарди хора по света към момента не са имунизирани. "

" Затова, за жалост, към момента има доста благоприятни условия за разпространение на вируса и появяването на нови разновидности ". " Надяваме се това да не се случи, само че в момента не се поставят задоволително старания, с цел да се предотврати това. "

СЗО се притеснява, че повече от 100 страни няма да могат да реализират задачата за имунизиране на 70% от популацията до юли 2022 година, съобщи ръководителят на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.

" При настоящия % на ваксинация 109 страни няма да могат да реализират тази цел ", сподели той.

Според ръководителя на СЗО основният проблем в тази обстановка е несправедливото систематизиране на имунизациите. " В стеснен брой страни хората получават бустерни ваксини, до момента в който милиарди остават незащитени ", сподели той.

" Трябва да разпределим заслужено имунизациите. Това не се случи през 2021 година, само че се надяваме, че през 2022 година обстановката ще се промени. "

Вариантът на ковид B.1.640, открит във Франция, не е необятно разпространен и е следен от СЗО, разяснява специалистът на организацията Мария ван Керхове.

Този вид е разпознат през септември 2021 година в някои страни, през ноември 2021 година СЗО добави този вид към листата с следени разновидности, а неотдавна беше оповестена информация от френски учени, напомни тя. Според експерта този вид не е доста публикуван във Франция, съставлява по-малко от 1% от инфекциите.

" Това е, което следим и ще ви уведомим, в случай че има някакви промени ", сподели ван Керхове, добавяйки, че наличните ваксини са ефикасни както за този вид, по този начин и за други.

В края на декември в medRxiv се появи препринт на публикация на френски откриватели, за 12 случая на заразяване с нов вариант в Южна Франция и се показва, че патогенът може да е импортиран от Камерун. Става въпрос по всяка възможност за случаи, открити при започване на декември. Изследователите не се ангажират да съдят за свойствата на разновидността, акцентирайки единствено, че B.1.640.2 има 46 разновидности и установяват непредсказуемостта на появяването на нови разновидности на SARS-CoV-2, както и внасянето им в избран географски район от чужбина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР