Световната здравна организация (СЗО) насочи вниманието към инсулиновия пазар -

...
Световната здравна организация (СЗО) насочи вниманието към инсулиновия пазар -
Коментари Харесай

СЗО с офанзива за справяне с неудържимия възход на диабета

Световната здравна организация (СЗО) насочи вниманието към инсулиновия пазар - и доминирането му от три огромни фармацевтични колоса - в нов опит да се оправи с бързото повишаване на диабета, съобщи " Франс прес ".

СЗО означи 100-годишнината от откриването на инсулина, като даде началото на нов Глобален диабетен контракт, целящ стимулиране на напъните за попречване на диабета и даване на достъп до лекуване на всички, които се нуждаят от него.

" Необходимостта от незабавни дейности във връзка с диабета е по-очевидна от всеки път ", сподели шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

" Броят на хората с диабет се е нараснал четири пъти през последните 40 години ", посочи той, отбелязвайки, че " това е единствената огромна незаразна болест, при която рискът от преждевременна гибел нараства, а не понижава ".

Тедрос настоя, че оправянето с рецесията е изключително значимо в лицето на пандемията от ковид, като акцентира, че " огромна част от хората, които са тежко заболели в болница с COVID-19, имат диабет ".

СЗО прецизира, че към 422 млн. души по света имат диабет, множеството живеят в страни с ниски и междинни приходи, а 1,6 млн. смъртни случая са директно свързани с диабета всяка година.

СЗО добавя, че смъртността от диабет се е нараснала със 70 % от 2000 година насам и в този момент е деветата водеща причина за гибел в света.

Здравната организация на Организация на обединените нации посочи, че са нужни незабавни дейности за увеличение на достъпа до инсулин на налични цени, изключително в по-бедните страни.

" Глобалният диабетен пакт ще помогне да катализира политическия ангажимент за деяние за увеличение на достъпността на животоспасяващите медикаменти за диабет, както и за неговата профилактика и диагностика ", уточни Гебрейесус.

За хората, живеещи с диабет, достъпът до лекуване, в това число инсулин, е от решаващо значение за тяхното оцеляване.

Диабетът е хронично, метаболитно заболяване, характеризиращо се с нараснали равнища на кръвната захар, което води с течение на времето до съществени увреждания на сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите.

Най-често срещаният е диабет вид 2, нормално при възрастни, който се появява, когато тялото стане стабилно на инсулин или не го създава задоволително.

Диабет вид 1 е хронично положение, при което панкреасът създава малко или никакъв инсулин самичък по себе си.

Тедрос сподели: " Провал на обществото и световната общественост е, че хората, които се нуждаят от инсулин, би трябвало да се сблъскат с финансови усложнения, с цел да го купят или да останат без него и да рискуват живота си. "

Голям проблем е, че на международния инсулинов пазар преобладават единствено три компании: Eli Lilly, Novo Nordisk и Sanofi.

През 2019 година СЗО показа пилотна стратегия за преквалификация, целяща да притегли повече производители на пазара, с цел да " оказват помощ за увеличение на наличността на обезпечен за качеството инсулин в страни, които сега не посрещат търсенето ".

Тя сподели, че са почнали диалози с производители на инсулин за способи за облекчаване на възходящото търсене " на цени, които страните могат да си разрешат ".

Медицинската благотворителна организация " Лекари без граници " (MSF) прикани СЗО да даде приоритет на доставките на по-сигурни източници на инсулин, като съобщи, че достъпът е от решаващо значение в подтекста на пандемията на ковид.

" В международен мащаб единствено половината от хората, които се нуждаят от него, имат достъп до това главно лекарство през днешния ден заради предизвикателни условия за предпазване, комплицирани протоколи за лекуване и високи цени ", сподели MSF.

" Eli Lilly, Novo Nordisk и Sanofi преобладават на международния пазар и постоянно наподобява, че отразяват взаимното нарастване на цените. Това е изключително разочароващо. "

СЗО също по този начин съобщи, че незабавно е нужен по-голям достъп до диагностични принадлежности и медикаменти, защото доста хора се борят да получат и да си разрешат глюкомери и тест ленти.

В него се споделя, че нововъведенията ще се концентрират върху създаването на евтини технологии и цифрови решения за грижа за диабета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР