Световната здравна организация призова за незабавен хуманитарен достъп до Ивицата

...
Световната здравна организация призова за незабавен хуманитарен достъп до Ивицата
Коментари Харесай

СЗО предупреждава, че болниците в обсадената Ивица Газа са в „точка на пречупване“

Световната здравна организация прикани за неотложен филантропичен достъп до Ивицата Газа, предупреждавайки, че блокадата и бомбардировките на Израел са оставили здравната система на анклава в „ точка на изкривяване “.

Отбелязвайки, че пренатоварените лечебни заведения в Газа разполагат единствено с няколко часа електричество дневно, като горивото се разпределя за поддържане на сериозни услуги, в това число интензивни грижи и рентгенови лъчи и диализни услуги, здравната организация на Организация на обединените нации прикани за откриването на филантропична кулоар за допускане на здравни служащи на територията, както и евакуация на заболели и ранени.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Най-малко 45 палестинци, убити в Израел удар върху бежански лагер в Газа „ Съобщение “: Защо Байдън изпрати американска ударна група по време на войната в Газа? Израел споделя, че 6000 бомби са хвърлени върху Газа, до момента в който войната с Хамас наближава седмица Група за правата упреква Израел, че употребява неразрешено оръжие в Газа завършек на списъка

В него се споделя, че дефицитът на медицински консумативи също е сериозен и че времето изтича за попречване на филантропична злополука в територия, която е дом на повече от два милиона души.

„ Без незабавното нахлуване на филантропична помощ в Газа – изключително здравни услуги, медицински консумативи, храна, чиста вода, гориво и нехранителни продукти – филантропичните и здравните сътрудници няма да могат да отговорят на незабавните потребности на хора, които обезверено се нуждаят от него “, се споделя в изказване на организацията късно в четвъртък. „ Всеки загубен час излага на риск повече животи. “

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) също изрази угриженост по отношение на влошаващата се обстановка в Газа, описвайки обстановката като „ отвратителна “.

„ Докато Газа губи електричество, лечебните заведения губят електричество, излагайки на риск новородените в инкубатори и възрастните пациенти на О2. Бъбречната диализа стопира и рентгеновите лъчи не могат да бъдат направени “, сподели Фабрицио Карбони, районен шеф за Близкия и Средния изток на МКЧК в изказване в петък. „ Без електричество лечебните заведения рискуват да се трансфорат в морги. “

Израел сподели, че е хвърлил към 6000 бомби върху Газа, откогато стартира бомбардировките си преди съвсем седмица след нахлуване от въоръжената формация Хамас, което хвана силите за сигурност неподготвени и умъртви повече от 1300 израелци.

Поне 1500 палестинци бяха убити в последвалата офанзива и още хиляди бяха ранени, до момента в който Израел се готви за допустимо сухопътно нахлуване против анклава.

В Газа има към 30 лечебни заведения, 13 от които се ръководят от Министерството на здравеопазването, а други са частни.

СЗО съобщи, че е документирала 34 офанзиви против здравни услуги в Газа от събота. До през вчерашния ден 11 здравни служащи на СЗО бяха убити, а 16 бяха ранени. Други петима чиновници на МКЧК бяха убити. СЗО сподели, че 20 коли за спешна помощ също са били ударени.

Агенцията прикани за неотложно отваряне на граничния пункт Рафа на границата с Египет.

„ СЗО е подготвена неотложно да изпрати контузии и съществени здравни консумативи... с цел да подсигурява, че те могат да доближат до линията Газа през граничния пункт Рафа “, споделиха от СЗО. „ Спешният достъп през пропускателния пункт е от значително значение, тъй че СЗО и други филантропични организации да могат да работят бързо, с цел да оказват помощ за спасяването на животи. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР