Световната здравна организация препоръча в понеделник преминаване от две към

...
Световната здравна организация препоръча в понеделник преминаване от две към
Коментари Харесай

СЗО препоръча една доза за първа ваксинация срещу COVID-19

Световната здравна организация предложи в понеделник прекосяване от две към една доза ваксина против COVID-19 при хора, които до момента не са се ваксинирали.

Стратегическата консултативна група на СЗО счита, че единичната доза е задоволителна за първична имунизация за множеството ваксини против COVID-19, защото множеството хора са имали най-малко една предходна зараза и към този момент имат някакакъв имунитет.

Досега цялостният курс на първа имунизация за множеството утвърдени ваксини се състоеше от две дози.

Здравната организация на Организация на обединените нации съобщи, че всяка моновалентна или двувалентна ваксина може да се употребява за първична имунизация, защото новите моновалентни ваксини, ориентирани към в този момент настоящия вид XBB.1.5 на " Омикрон " към момента не са налични в множеството страни по света.

България има най-ниския % на имунизирани против коронавирусната зараза - към 30% от популацията спрямо съвсем 80% приблизително за Европейски Съюз.

СЗО предложи за приложимост и нова ваксина против малария - едвам втората в международен мащаб, откакто преди две години беше позволена използването на имунизацията RTS,S

" Днес за мен е огромно наслаждение да оповестя, че СЗО предлага втора ваксина, наречена R21/Matrix-M, за попречване на малария при деца, изложени на риск от болестта ", съобщи в понеделник ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, представен от Ройтерс.

R21/Matrix-M, създадена от Оксфордския университет и се чака да стартира да се употребява в някои африкански страни от началото на 2024 година Цената на една доза ще е сред 2 и 4 $.

Ваксината се създава от Серумния инситут на Индия и употребява адюванта Matrix M на фармацевтичната компания " Новавакс ".

Директорът на института Адар Пунавала съобщи, че към този момент са създадени към 20 млн.дози от имунизацията в очакване на окончатеното позволение за приложимост от СЗО. Според него обаче най-малко до края на 2024 г.предлаганите количества ще са незадоволителни за потребностите.
Тедрос добави, че организацията също е предложила имунизацията на Takeda Pharmaceuticals против денга, наречена Qdenga, за деца на възраст от шест до 16 години, живеещи в региони, където инфекцията е забележителен проблем за публичното здраве.

Денга е постоянно срещана в тропически и субтропичен климат вирусна зараза, популяризирана от комари към хора.

При клиничните изпитвания имунизацията сподели ефикасни резултати против всичките 4 стандарта на вируса при хора, които преди този момент са били инфектирани с денга, сподели пред публицисти Хана Нохинек, ръководител на Стратегическата консултативна група от специалисти по имунизация на СЗО.Тя добави обаче, че остава неустановеност по отношение на успеваемостта му против стандарт 3 и 4 при хора, които не са били инфектирани преди този момент.

Денга се среща главно в Южна Азия, Китай, Индокитай, Япония, Централна Америка и в някои страни на средиземноморието.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР