Световната здравна организация обяви, че маймунската едра шарка ще бъде

...
Световната здравна организация обяви, че маймунската едра шарка ще бъде
Коментари Харесай

СЗО разкри новото име на маймунската шарка

Световната здравна организация разгласи, че маймунската едра шарка ще бъде преименувана на mpox (на британски език), с цел да се избегне заклеймяването, произлизащо от досегашното име.

Името " маймунска едра шарка " се дължи на обстоятелството, че вирусът в началото е разпознат при маймуни, отглеждани за научни проучвания в Дания през 1958 година, само че заболяването се среща при редица животни, а най-често при гризачи.

" След поредност от съвещания със международни специалисти СЗО ще стартира да употребява новия желан термин " mpox " като синоним на маймунската едра шарка. Двете наименования ще се употребяват по едно и също време в продължение на една година, до момента в който " маймунска едра шарка " последователно отпадне ", се споделя в изказване на здравната организация на Организация на обединените нации.

" СЗО ще схване термина mpox в своите връзки и предизвиква другите да следват тези рекомендации, с цел да се сведе до най-малко всяко продължаващо негативно влияние на актуалното название и от приемането на новото название. "

Заболяването е намерено за първи път при хора през 1970 година в Демократична република Конго, като от този момент разпространяването му измежду хората е лимитирано основно до някои западно- и централноафрикански страни, където е ендемично, осведоми Дарик.

Но през май случаите на болестта, което предизвиква тресчица, мускулни болки и огромни циреи, сходни на кожни лезии, започнаха бързо да се популяризират по целия свят, основно измежду мъже, които вършат секс с мъже.

Тази година СЗО е получила информация за 81 107 случая и 55 умряли от 110 страни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР