Световната здравна организация не подкрепя изискването на определени държави да

Световната здравна организация не подкрепя изискването на определени държави да ...

Ваксинацията не трябва да е предпоставка за влизане в страна, смята СЗО


Световната здравна организация не подкрепя изискването на определени държави да бъде предпоставка за влизане в страната. 

"Съгласно международните здравни разпоредби ваксините трябва да бъдат одобрени от СЗО и да бъдат достъпни за абсолютно всички, преди да бъде въведено такова изискване те да се считат за предпоставка за пътуване", съобщиха от пресслужбата на организацията, цитирани от БГНЕС. В тази връзка СЗО „не подкрепя използването на доказателства за ваксинация като предпоставка за международни пътувания заради дискриминационния достъп на ваксините до хората в богатите и в по-бедните страни“.

Здравният сертификат на Макрон изтече в социалните мрежи Здравният сертификат на Макрон изтече в социалните мрежи
QR кодът на здравния сертификат на френския президент се споделя масово от вторник в социалните мрежи във Франция. От Елисейския дворе...

Пресслужбата припомни изявлението на генералния директор на СЗО Тедрос Адан Гебрейесус, който обърна внимание на отказа на някои държави да приемат ваксинирани с нерегистрирани ваксини граждани, въпреки че препаратите са одобрени за спешна употреба. Това води до голям хаос и дискриминация, напомни Гебрейесус и добави, че всички ваксини, одобрени от СЗО, са "безопасни и ефективни" за предотвратяване на тежки заболявания и смърт. 

Към днешна дата СЗО препоръчва седем ваксини за спешна употреба в борбата с пандемията. В допълнение, заявленията за одобрение на още 13 препарата, включително руския Спутник V и ЕпивакКорона са на различни етапи.

Източник: actualno.com