Световната здравна организация издаде спешно предупреждение за морбили, след като

...
Световната здравна организация издаде спешно предупреждение за морбили, след като
Коментари Харесай

СЗО отчете 30 пъти повече случаи на морбили в Европа, призова за спешна ваксинация

Световната здравна организация издаде незабавно предизвестие за морбили, откакто в Европа бяха регистрирани 30 пъти повече случаи.

Агенцията на Организация на обединените нации заяви за голямо нарастване на броя на засегнатите от заболяването, което съгласно нея се е ускорило през последните месеци. Повече от 30 000 случая са обявени сред януари и октомври предходната година, спрямо 941 случая през цялата 2022 година, написа " Гардиън ".

Два от пет случая са били при деца на възраст сред една и четири години. Всеки пети е при хора на 20 и повече години. Очаква се наклонността да се утежни, в случай че хората не имунизират децата си против заболяването, сподели СЗО.

Случаите са докладвани от 40 от 53-те страни членки в европейския район на СЗО, който се простира до Централна Азия.

Русия и Казахстан са най засегнатите страни с по 10 000 случая. В Западна Европа Англия има най-вече случаи - 183.

Д-р Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа, сподели: „ Станахме очевидци освен на 30-кратно нарастване на случаите на морбили в района, само че и на близо 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая, свързани с морбили (съобщени в две държави).

„ Ваксинацията е единственият метод да предпазим децата от това евентуално рисково заболяване. Необходими са незабавни старания за имунизиране, с цел да се спре предаването и да се предотврати по-нататъшното разпространяване.

Морбили може да докара до съществени затруднения, увреждане за цялостен живот и гибел. Може да засегне белите дробове и мозъка и да аргументи пневмония, менингит, слепота и гърчове.

„ Жизненоважно е всички страни да са готови бързо да откриват и да реагират в точния момент на огнища на морбили “, добави Клуге.

Според СЗО повода за увеличението на случаите е рухването на равнищата на имунизиране и множеството пътувания в чужбина след Covid-19.

Около 1,8 милиона бебета в европейския район на СЗО не са били имунизирани против морбили сред 2020 година и 2022 година

През 2021 година е имало почти 128 000 смъртни случая от морбили по света, най-вече измежду незадоволително имунизирани или неимунизирани деца под пет години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР