Световната здравна организация и органите за обществено здраве по света

...
Световната здравна организация и органите за обществено здраве по света
Коментари Харесай

10 препоръки срещу разпространението на Ковид-19 на работното ви място

Световната здравна организация и органите за публично здраве по света подхващат дейности за преодоляване на огнището на Ковид-19. Въпреки това дълготрайният триумф не може да се одобри за даденост.

Всички пластове на нашето общество – в това число бизнесът и работодателите – би трябвало да се включат, в случай че желаеме да спрем разпространяването на това заболяване.

Вече е ясно на всички – ако човек, който има Ковид-19, кашля или издишва, се отделят капчици инфектирана течност. Повечето от тези капчици попадат върху близки повърхности и предмети – като бюра, маси или телефони. Хората могат да се заразят с Ковид-19 посредством допиране на нечисти повърхности или предмети – и по-късно да допрян очите, носа или устата си.

С други думи – коронавирусът се популяризира по сходен на грипа метод. Повечето хора, инфектирани с Ковид-19, изпитват леки признаци и се възвръщат. Някои обаче могат да развият по-сериозно заболяване и да се нуждаят от болнична помощ.

Мерките, изискващи малко средства, посочени по-долу, ще ви оказват помощ да предотвратите разпространяването на Ковид-19 на работното ви място и да отбраните вашите клиенти, реализатори и чиновници.

1. Чисти и хигиенични работни места

Повърхностите (например бюра и маси) и предметите (например телефони, клавиатури) би трябвало постоянно да се избърсват с дезинфектант. Замърсяването върху повърхности, допрени от чиновници и клиенти, е един от главните способи за разпространяване на Ковид-19.

2. Редовно и изцяло миене на ръцете

Насърчавайте и настоявайте за това от чиновници, сътрудници, реализатори и клиенти. Добре е в офисите да бъдат сложени дозатори с препарат за разчистване на ръцете на видни места. Персоналът, изпълнителите и клиентите би трябвало да имат достъп до места, където могат да мият ръцете си със сапун и вода.

3. Хигиена на дихателната система

Снабдете се с елементарни хирургични маски за лице и/или хартиени кърпи на работните си места за тези. Това важи най-много за тези, при които се появи хрема или кашлица по време на работа. Добре е в офиса си да имате и затворени кошчета за хигиенично изхвърляне на отпадъците. Добрата дихателна хигиена предотвратява разпространяването на Ковид-19.

4. Работа от у дома

Дистанционната работа е най-хубавото решение в борбата с Ковид-19. По време на изключителното състояние здравните управляващи поучават хората да заобикалят градския превоз и местата с доста хора. А работа от у дома ще ви продължите и да продължи да работите, и да сте в сигурност.

5. Превантивни ограничения

Всеки с даже лека кашлица или ниска температура (37,3 градуса или повече) би трябвало да остане вкъщи. Вкъщи би трябвало да останат и всички, на които им се е наложило да одобряват медикаменти, като парацетамол/ацетаминофен, ибупрофен или аспирин. Тези лекарства могат да прикрият признаците на зараза.

6. Рискови пътувания

Ако макар рестриктивните мерки на пътуванията, ваш сътрудник е бил в рискова командировка, е добре да се следи за признаци в продължение на 14 дни и да мери температурата си два пъти дневно. Ако развие даже лека кашлица или ниска температура, той би трябвало да остане у дома и да се самоизолира. Това значи да се заобикаля непосредствен контакт (един метър или по-близо) с други хора, в това число с членове на фамилията.

7. Командировки

Работодателите е добре да заобикалят командироването на чиновници, които са по-силно застрашени от заболяването (по-възрастни чиновници или чиновници страдащи от диабет, сърдечносъдови болести или белодробни заболявания).

8. Хората, изложени на риск

Помислете по какъв начин да идентифицирате хората, които могат да бъдат изложени на риск, и да ги подкрепите, без да се поставя стигма и дискриминация на работното място. Това може да включва лица, които неотдавна са контактували със инфектирани хора, или различен личен състав, за който има условия да се изложи на по-висок риск от съществени болести (например при диабет, сърдечни и белодробни болести, по-напреднала възраст).

9. В случай на доказан Ковид-19

Добре е всяка компания да има създаден проект какво би трябвало да се направи, в случай че чиновник се разболее или има подозрение за Ковид-19. Планът би трябвало да обгръща настаняването на болния в стая или зона, където да бъде изолиран от другите на работното място, ограничение на броя на хората, които имат контакт с болния, и свързване с локалните здравни управляващи.

10. Бизнес проект за справяне с рецесията

Всяка компания би трябвало да има бизнес проект за деяние до края на изключителното състояние. Планът би трябвало да се занимава с това по какъв начин да поддържате бизнеса си, даже в случай че забележителен брой чиновници, реализатори и снабдители не могат да дойдат до вашата бизнес организация – било заради локални ограничавания за пътешестване, или тъй като са заболели. Ако сте притежател или управител, би трябвало да сте сигурни, че вашият проект е ориентиран към психологичното здраве и обществените последствия при положение на потвърждаване на Ковид-19 на работното място или в общността и предлагайте информация и поддръжка.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР