Световната статистика показва, че всеки пети човек през живота си

...
Световната статистика показва, че всеки пети човек през живота си
Коментари Харесай

Всеки пети човек минава през депресия, мнозина не получават помощ

Световната статистика демонстрира, че всеки пети човек през живота си е претърпял депресивен епизод. Депресията визира по-често дамите. Поради стигмата и обществените табута, свързани с психологичното здраве в България, доста от хората с меланхолия у нас, които се нуждаят от лекуване, не го търсят. Цената на уместно лекуване за психиатрична или психическа помощ в България е висока и не е широкодостъпна. Организацията на здравната система и законодателство не отговорят на потребностите на българските пациенти и това се отразява в цялостния достъп до най-подходящото лекуване.

В навечерието на 10 октомври – денят, отдаден на психологичното здраве , по самодейност на, Националния център по публично здраве и анализи(НЦОЗА), СЗО -България, Фондация " В помощ на здравето “, Фондация " Глобална самодейност в психиатрията “ и УНИЦЕФ – България дадоха старт на осведомителна акция " Победи депресията! “. Една от главните задачи на тази неофициална коалиция е да се направи очевидно едно от най-унищожителните и скрити болести – депресията.

" Депресията води до проблеми от друго естество – обществени, психични, биологични. Това е главното заболяване, водещо до неработоспособност и съществена причина за гибел във възрастовата група 18-44 години . Заболяването може да се прояви както от средата на юношеството, по този начин и в средата на 40-те години. Най-често първи епизод на депресията поражда преди постигане на 20-годишна възраст (в към 40% от случаите), като медианата е 25 години “, разяснява доктор Владимир Наков, шеф отдел " Психично здраве “ в НЦОЗА.

Депресията е мъчно за диагностициране положение . Симптомите могат да бъдат леки или толкоз тежки, че да са изцяло изтощителни. Често се демонстрира с други психологични проблеми.
Голямото депресивно разстройство е най-често срещаното разстройство на настроението. Депресията се повтаря при 75 до 80% от пациентите, става хронична при 15-20% от пациентите и може да докара до обилни нарушавания в способността на индивида да се грижи за ежедневните си отговорности.

По данни от последния отчет на УНИЦЕФ повече от 1 на всеки 7 младежи в света на възраст сред 10 и 19 година живее с диагностицирано психологично разстройство . Като съвсем 46 000 подрастващи губят живота си поради самоубийства всяка година, което е измежду топ 5 аргументите за смъртни случаи в тази възрастова група. Междувременно съществува голяма бездна сред потребностите във връзка с психологичното здраве и финансирането му. В международен мащаб единствено към 2% от бюджетите на държавните управления за здраве се харчат за психологично здраве.

Пандемията от Covid-19 оказа огромно въздействие върху психологичното здраве на хората по целия свят. На хибридно събитие в Брюксел на 30 септември 2021 година беше основана нова паневропейска коалиция с дейното партньорство на СЗО. Нейната задача ще бъде да се преодолеят пропуските в грижата за над 150 милиона хора по света с психологично заболяване , от които единствено дребна част получават съответна грижа и лекуване.

" По време на тазгодишната акция за Световния ден на психологичното здраве ще предоставим нови материали в лесни за четене формати за това по какъв начин да се грижим за личното си психологично здраве и по какъв начин да се оправяме във всеки един миг и възраст с депресивните разстройства. Тази година 10 октомври – денят, отдаден на психологичното здраве ще премине под мотото " Грижа за психологичното здраве на всички: да го създадем допустимо! “. В момента построяваме профилирана секция с информация на Портал на пациента. Надяваме се, че ще бъде потребна на цялото ни общество “, сподели доктор Скендер Сила, представител на СЗО за България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР