Световната сила САЩ и България вече много дълго време не

...
Световната сила САЩ и България вече много дълго време не
Коментари Харесай

Замунда прави за смях България и САЩ, които са безсилни пред пиратския сайт

Световната мощ Съединени американски щати и България към този момент доста дълго време не могат да спрат пиратския уебсайт Замунда и скоро службите на двете страни ще станат за смях на целия свят. Преди повече от месец България изиска от Съединени американски щати да спре 4 уеб страницата за торенти, за чиито сървъри се счита, че са зад океана - Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to.

Молбата е отправена от прокуратурата и е ориентирана към Департамента по правораздаване на Съединени американски щати. До ден сегашен резултат няма. Напротив, основателите на Замунда не престават да обновяват уеб страницата с нови и нови пиратски заглавия, на инат на всички опити торент уеб страницата да бъде затворен. Затварянето на уеб страниците е част от уговорката на страната ни за битка с пиратството. До 2018 година България бе в така наречен “черен лист - 301 ” за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност на Търговския департамент на Съединени американски щати.

След редица акции на отдел “Киберпрестъпност ” в ГДБОП бяхме извадени от него. Американците обаче показали, че уеб сайтове като Zamunda.net би трябвало да бъдат спрени. Миналото лято, когато Софийската районна прокуратура образува четири обособени досъдебни производства против Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to. Всички уеб сайтове са упрекнати в нарушение на авторски права.

Миналият ноември въпросът бил разискван на най-високо дипломатическо равнище, оповестява уеб сайтът Тorrentfreak.com. По време на телефонно позвъняване представител на високо равнище от Държавния департамент на Съединени американски щати уведомил българския дипломат в Съединени американски щати, че преследването на Zamunda.net и ArenaBG.com остава основен въпрос. До ден сегашен обаче нито американци, нито българи се оправят със обстановката. Въпреки тези дейности Zamunda, ArenaBG и другите торент уеб сайтове остават онлайн и през днешния ден.

Правоприлагащите органи обаче не са се отказали. Ако се стигне до прекъсване на уеб страниците, това ще е следващ удар против тях. Прeз 2006 година бяхa първитe aкции и aрecти нa coбcтвeницитe нa Аrеnа.bg, кaтo тe прoдължихa прeз 2007 година c тeзи нa Zаmundа.nеt. Именно след интервенциите на отдел “Кибепрестъпност ” двата уеб страницата се изнесоха на сървъри в чужбина.

После излиза наяве, че макар шумните акции от 2006-та година, родни магистрати сваляли пиратски филми и стратегии от Замунда. Създателите на уеб страницата по този начин добре се скриха и опазиха системите си, че до ден-днешен България и Съединени американски щати са безсилни да се преборят с този проблем.

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР