Световната продоволствена програма (СПП) на ООН днес съобщи, че временно

...
Световната продоволствена програма (СПП) на ООН днес съобщи, че временно
Коментари Харесай

Световната продоволствена програма на ООН спира операциите си в Судан

Световната продоволствена стратегия (СПП) на Организация на обединените нации през днешния ден заяви, че краткотрайно е прекратила всички интервенции в Судан, откакто трима нейни чиновници са били убити в конфликти сред суданската войска и паравоенните Силите за бърза поддръжка (СБП) ден по-рано, съобщи Ройтерс.

 

" Докато преглеждаме разрастващата се обстановка в региона на сигурността, ние сме принудени краткотрайно да спрем всички интервенции в Судан ", съобщи изпълнителният шеф на СПП Синди Маккейн в изказване.

 

" СПП се ангажира да оказва помощ на суданския народ, който е изправен пред голяма неустановеност във връзка с храните, само че не можем да правим животоспасяващата си активност, в случай че сигурността и сигурността на нашите екипи и сътрудници не е обезпечена. "

 

Трима чиновници на СПП бяха убити и двама ранени при конфликтите в Кабкабия в Северен Дарфур. СПП не прецизира националността им.

Маккейн също по този начин съобщи, че за чиновниците на СПП е било мъчно да работят, откакто аероплан на Хуманитарната въздушна работа на Организация на обединените нации (UNHAS) е бил " доста развален " на летището в Хартум по време на замяна на огън през вчерашния ден.

 

По-рано в неделя Организация на обединените нации осъди убийството на чиновниците на СПП, като съобщи, че те са починали, до момента в който са изпълнявали своите отговорности.

Фолкер Пертес, началник на Интегрираната задача на Организация на обединените нации за подкрепяне на прехода (UNITAMS), която беше основана през 2020 година в поддръжка на демократичния преход в Судан, съобщи в изказване, че също е " ужасяващ от известията за снаряди, изстрелвани против постройките на Организация на обединените нации и други филантропични обекти, както и от известията за плячкосване на офиси на Организация на обединените нации и филантропични обекти на няколко места в Дарфур ", предава Българска телеграфна агенция. 

 

В битката за власт сред суданската войска и Съюз на българските писатели до момента са убити 56 цивилни и са ранени 595 души, в това число и бойци.

 

Сраженията избухнаха в събота сред армейски елементи, лоялни на военачалник Абдел Фатах Бурхан, и Силите за бърза поддръжка, ръководени от военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемеди.

 

Това е първата сходна рецесия, откогато двете страни сплотиха напъните си за събаряне на президента Омар ал Башир през 2019 година

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР