Световната преса информира за падането на българското правителство и отбелязва

...
Световната преса информира за падането на българското правителство и отбелязва
Коментари Харесай

Как световните медии коментираха свалянето на кабинета?

Световната преса осведоми за рухването на българското държавно управление и отбелязва думите на премиера, с които той подреди измежду виновниците съветския дипломат Митрофанова. Не закъсня отговора на говорителката на съветското външно министерство - Захарова, която с подигравка разяснява, че в листата на Петков липсват Батман и Жената котка.

Ето какво акцентираха някои непознати издания:

" ГАРДИЪН "

Британският „ Гардиън " оповестява, че прозападното държавно управление на България е изгубило болшинството си след разногласия за бюджета и за това дали би трябвало да отключи договарянията с Европейски Съюз на Северна Македония. Изданието обръща внимание, че завъшилият Хардард Петков е декларирал мощна поддръжка за НАТО и Европейски Съюз след съветското нахлуване над Украйна. Ройтерс предвижда, че последващо държавно управление може да заеме по-неутрална позиция по отношение на Москва. Според " Гардиън " страната може да се изправи пред нови избори и да рискува милиони евро от възстановителните фондове на Европейски Съюз, както и влизането си в еврозоната.







" ПОЛИТИКО "

" Политико " подчертава, че министър председателят Петков е показал като отговорни за свалянето на държавното управление Русия и мощната мафия в България. Изданието написа, че той непосредствено е посочил името на съветския дипломат и е обвинил Москва, че упражнява въздействие посредством крайнодясната партия " Възраждане ". Политико напомня, че вотът е провокиран от някогашния водещ на телевизионно шоу Слави Трифонов и осведоми, че дебатът в София е бил концентриран върху това дали Трифонов " дърпа щепсела " на държавното управление поради мощната олигархична мафия, която би изгубила въздействие от битката с корупцията, обещана от Петков.







" РОЙТЕРС "

Агенция " Ройтерс " написа, че някогашният съдружен сътрудник " ИТН " е напуснал държавното управление, откакто е обвинил Петков, че подценява ползите на България, като упорства да вдигне ветото върху договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз под натиска на нейните страните-членки и НАТО. " Ройтерс " напомня, че Петков е подкрепил глобите против Москва и е уволнил министър си на защитата, тъй като е отказал да назова съветската инвазия в Украйна „ война ". Агенцията твърди, че политическа рецесия може да попречи на напъните на България да обезпечи постоянни доставки на природен газ, откакто Москва прекъсна своите поради отхвърли на София да заплаща в рубли.





" АЛ ДЖАЗИРА "

" Ал Джазира " също обръща внимание за опция от проблеми с доставките на природен газ поради политическата рецесия. Медията осведоми, че след рухването на държавното управление хиляди българи са излезли на улиците на проява в поддръжка на устрема на Петков за промени.





" ДОЙЧЕ ВЕЛЕ "

" Дойче Веле " написа, че центристката " Продължаваме Промяната " има втори късмет да предложи държавно управление и отбелязва, че вотът е бил „ стеснен ", без огромно болшинство и това дава опция за събиране на поддръжка. Според медията рецесията може да забави присъединението към Европейски Съюз на някои страни от Западните Балкани и да ускори съветското въздействие в района.



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР