Световната общност е изправена пред първата си глобална енергийна криза.

...
Световната общност е изправена пред първата си глобална енергийна криза.
Коментари Харесай

МАЕ: Светът преживява глобална енергийна криза

" Световната общественост е изправена пред първата си световна енергийна рецесия. Санкциите против Русия и ответните ограничения ще имат огромни последствия за енергийния пазар ", съобщи във Виена Фатих Бирол - изпълнителен шеф на Международната организация по енергетика (МАЕ).

" Смятам, че сме в разгара на първата световна енергийна рецесия. През 70-те години на предишния век преживяхме нефтена рецесия, която имаше огромни последствия за стопанската система и инфлацията. Но тогава беше единствено петрол. Нека не забравяме, че Русия е експортьор номер едно на петрол в света и експортьор номер едно на природен газ в света, както и главен състезател на пазара на материали, които се употребяват в енергийния бранш ", уточни Бирол на брифинг във Виена.

" Ето за какво глобите, наложени на Русия, или политическите решения на Кремъл имат и ще имат съществени последствия за енергийния пазар ", акцентира ръководителят на МАЕ.

Според думите му, би било прекомерно оптимистично да се счита, че сегашната неустойчивост на енергийния пазар ще отмине скоро и светът ще се върне към дните на ниски цени и постоянни пазарни условия.

" Това е повода да работим с доста държавни управления, пробвайки се да ги подкрепим в решението да понижат зависимостта си от Русия и да сведат до най-малко въздействието върху стопанските системи и жителите си ", изясни Бирол.

Ръководителят на МАЕ предизвести също, че " идващите няколко години няма да са лесни ". " Трябва обаче да сме подготвени да преодолеем провокациите ", заключи той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР