Световната метеорологична организация (СМО), агенция на ООН, потвърди днес температурния

...
Световната метеорологична организация (СМО), агенция на ООН, потвърди днес температурния
Коментари Харесай

ООН: Нов тревожен сигнал за Арктика

Световната метеорологична организация (СМО), организация на Организация на обединените нации, удостовери през днешния ден температурния връх за Арктика: 38 градуса по Целзий, регистриран в съветския град Верхоянск на 20 юни 2020 година – нов „ обезпокоителен сигнал за климатичните промени “, съобщи Франс прес.

Новият връх „ бие паника във връзка измененията в нашия климат “, посочи генералният секретар на СМО Петери Таалас. Същата година е маркиран

връх и в Антарктика – 18,3 градуса по Целзий ,

уточни той.

Верхоянск се намира на към 115 км северно от Полярния кръг; температурата там се мери от 1885 година Климатът в този район от Източен Сибир е континентален, доста изсъхнал, надлежно зимите са прекомерно студени, а през лятото е доста топло.

Новият температурен връх е открит във Верхоянск „ по време на изключителна и продължителна сибирска топла вълна “, посочи СМО, представена от ТАСС. През по-голямата част от предишното лято температурите в арктическата зона на Сибир надхвърляха естествените с 10 градуса. Така 2020 година се подреди измежду трите най-топли години в историята на наблюденията.

Арктика е един от районите на планетата, където казусът със стоплянето е най-остър

– темпото му надминава повече от двойно междинните международни индикатори, установи СМО.

По думите на Таалас, сега специалисти се готвят да ревизират известието за температури от 54,4 градуса, регистрирани през 2020 и 2021 година в най-горещото място на света – Долината на гибелта в Калифорния, Съединени американски щати, и да потвърдят новия връх за Европа – 48,8 градуса, измерени това лято на остров Сицилия.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР