Световната купа по биатлон чука на вратата. През уикенда в

...
Световната купа по биатлон чука на вратата. През уикенда в
Коментари Харесай

Екатерина Дафовска преди новия сезон: Целта ни е максимум квоти за Пекин

Световната купа по биатлон чука на вратата. През уикенда в Контиолахти ще бъде даден старт на следващия сезон, в който ще стискаме палци за солидно родно показване. Тази акция обаче се обрисува да е много по-различна от обичайните. Както поради ковид, който стесни и промени календара, по този начин и поради измененията в националния ни тим. Една от водещите фигури – Красимир Анев, към този момент не е част от отбора, откакто разгласи своето отричане. Начело на двете гарнитури пък бяха назначени съветски експерти – Александър Касперович и Виталий Норицин. От тях се чака да създадат по този начин, че Владимир Илиев да разгърне капацитета си и да се утвърди в Топ 20 в генералното класиране. По тези тематики и за идния нов сезон „ Тема Спорт” приказва с олимпийската шампионка от Нагано 1998 и президент на родната федерация Екатерина Дафовска.

Г-жо Дафовска, какви са упованията ви за новия сезон?
- Не желая да прилепям момчетата и девойките с някакви огромни упования. Нека първо да забележим къде се намираме, откакто започва сезонът. Подготовката бе доста по-различна този сезон и основната ни цел е да са в най-хубава форма през идната година. Нека не бързаме да притискаме спортистите и треньорите с упования за резултати.

Успяхте ли да извършите задачите в подготвителния развой през лятото, поради тежката конюнктура около пандемията?
- Да, безусловно. Цялата стратегия се организира на равнище и всички лагери, всичко, което бе поискано от треньорите, бе изпълнено. Закупихме нова екипировка и каквото бе сложено като цел, бе осъществено. Всяка година купуваме нови ски, няма потребност от някакво приучване към нея. На нас пандемията не ни се отрази тъй като съответства с почивката сред сезоните. Цялата подготовка мина на високо равнище.

Какви са усещанията ви от съветските експерти?
- Видях всички новости, които целия свят употребява и тренира. Това, което сме виждали да вършат непознатите спортисти, когато идват на Белмекен, в този момент го видях да се случва и при нас. Те ползват тяхна система, уповавам се да донесе резултати и при нас. Треньорите са на равнище международни първенци, тъй като знаете, че Логинов се готви точно при Касперович. Обръща се самостоятелно внимание на всеки един – в стрелбата и в бягането. Опитаха се и в женския тим, тъй като там е по-различно. Подходът с разнообразни натоварвания по отношение на опциите на всяка една, би трябвало да даде резултат.
 Смятате ли, че нашите биатлонисти привикнаха с тази смяна и са удовлетворени?
- Да, безусловно. Много са стимулирани, тъй като имат извънреден почит към тези треньори. Най-важното е, че в действителност желаят да упражняват и всички са удовлетворени.

А какво мислят самите треньори?
- И те са удовлетворени. Всичко, което са поискали, им е обезпечено. Единствено Владо не могат да го удържат тъй като тренира повече от всички останали. Засега никой не е съумял и те не могат (смее се). Такъв му е характерът, няма по какъв начин.

След като Краси Анев се отдръпна, всички погледи ще се насочат към Владо Илиев. Ще успее ли той да се оправи с това напрежение?
- Предполагам, че ще се оправи. При неналичието на Краси имат късмет младите момчета в тима, които включихме. Благой Тодев демонстрира доста положителни резултати, Владимир Оряшков също. Те ще се борят за четвъртото място в щафетата. Треньорите виждат и в Тодев доста положително попълнение след 1-2 години.

Това ли ще е сезонът, в който да забележим Илиев трайно в Топ 30 и даже измежду първите 20 за Световната купа?
- Наистина откакто спечелиш орден от международно състезание, идва и една по-голяма отговорност. Той към този момент знае, че може и е на равнището на най-хубавите. Пожелавам му на олимпиадата да направи върховото си класиране.
 На процедура този сезон ще бъде като подготовка за Игрите в Пекин, по този начин ли е?
- Да, тъкмо по този начин. Говорихме и с треньорите, че този сезон задачата е да се завоюват оптимален брой квоти и идната година към този момент да се гонят и резултатите. Това значи влизане измежду първите 20 в крайното отборно класиране. Това ще ни донесе 4 квоти. Ако сме 21-ви или 22-ри това са две квоти. Целта е в края на сезона да сме измежду най-хубавите 20. Миналата година бяхме 15-и, тъй че имаме запас.

При дамите е малко по-сложно, само че не е невероятно. Деси Стоянова, посредством упоритостта на треньорите, се завръща. Убедиха я, че би трябвало да помогне и тя ще се включва в щафетите, където се печелят най-вече точки за крайното класиране. Вярвам, че ще се оправи и идната година също ще може да помогне. Не е невероятно да спечелим 4 квоти както при мъжете, по този начин и при дамите. Другите тимове също имат проблеми, доста девойки се отхвърлят, тъй че имаме своите шансове.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР