Световната икономика се клати и дали ще падне е големият

...
Световната икономика се клати и дали ще падне е големият
Коментари Харесай

Запътва ли се светът към първата си рецесия от 2009 година насам?

Световната стопанска система се клати и дали ще падне е огромният въпрос, който тормози финансовите пазари, изпълнителните шефове и коридорите на властта, написа Bloomberg.

Инвеститорите се зарадваха в петък, когато Съединените американски щати реализираха отчасти съглашение с Китай. В края на предходната седмица даже се появиха знаци, че Англия може да реализира договорка за развода с Европейския съюз. Но дебатът какъв брой близо е светът до първата си криза от 2009 година насам може още веднъж да тръгне в мрачна посока.

По време на годишната среща на Международния валутен фонд тази седмица сигурно ще има полемики. Експанзията на международния БВП се забавя до 2,2 % през третото тримесечие от 4,7 % при започване на 2018 година. Новият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева вижда " сериозен риск " забавянето да се разпростре още по-широки и най-вероятно във вторник институцията ще понижи прогнозата за напредък през 2019 година от досегашните 3,2 % - които към този момент са най-слабите от 2009 година насам.

Пазарите на облигации към този момент демонстрират терзание - дълг за $14 милиарда към този момент носят негативни лихви. За съпоставяне, вложителите в акции изпратиха показателя MSCI World Index с 14 % по-високо.

Ето какви са причините за опцията за международна криза през 2020 година.

Причини да се тормозим

Търговската война

18-месечната комерсиална война на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп с китайския му сътрудник Си Дзинпин към този момент подтисна международния напредък. В петък се появи лъч вяра, откакто Пекин подписа, че ще купува повече аграрни артикули от Америка, а Белият дом ще спре предстоящите нови мита върху китайски артикули.

Но най-трънливите проблеми остават действителност - както и множеството от митата - проблемите към кражбата на интелектуална благосъстоятелност, насилствения трансфер на технологии и недоволствата още веднъж китайските индустриални дотации. Тръмп може да вкара и мита върху европейските автомобилни производители.

Проблеми в производството

Несъмнено производителите са най-големите жертви на комерсиалната война, а международната интензивност се свива пет следващи месеца. Особено терзание основава автомобилния бранш - главоболие за насочените мощно към износа Германия и Япония. Бизнесът понижава вложенията. И огромният въпрос е дали казусът в заводите ще застигне и услугите.

Геополитика

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай остава проблем, както и разногласията сред Англия и Европейския съюз по отношение на договорката за Brexit. Съединени американски щати сътвориха спор и с Иран, изключително след офанзивата с дрон против арабските петролни полета, което може да донесе скок на цените на петрола.

Протестите в Ирак към този момент не са мирни, Турция стартира атака в Сирия, а недоволството в Хонконг може да прати стопанската система в криза. Аржентина е пред още една фискална рецесия и най-вероятно ще смъкна пропазарното държавно управление. Еквадор, Перу и Венецуела също имат политически проблеми. Процедуратата по импийчмънт на Тръмп, както и идната изборна акция през 2020 година, може да ускори протекционистката му стратегия.

Свиване на облагата

Растежът на облагата на фирмите по света спря през второто тримесечие, удряйки по настроенията измежду бизнеса и водейки до понижаване на финансовите разноски. Зад казуса с облагите стоят повишаващите се заплати и слаб напредък на продуктивността. Опасността е корпорациите да не стартират да понижават работната си мощ, нанасяйки удар и по увереността на потребителите и техните разноски.

Притиснати централни банки

Паричната политика може и да е по-хлабава през днешния ден, по отношение на началото на годината, само че централните банки към този момент нямат боеприпаси, а и в някои случаи реагират прекомерно постепенно.

Федералният запас понижи главната си рента с към 500 базисни пункта през трите рецесии от началото на 90-те години, само че стартира тази година със единствено към половината от това налични. Европейската централна банка и Централната банка на Япония към този момент вкараха негативни лихви и има подозрения още какъв брой по-ниско могат да паднат.

Неохотните държавни управления

Международният валутен фонд е измежду тези, които приканват държавните управления да отхлабят бюджетите си, само че знаците демонстрират, че фискалната политика няма да изпреварва събитията, а ще ги следва. Макар че Morgan Stanley пресмята, че първичните фискални дефицити са се покачили до 3,5 % от брутния вътрешен артикул в огромните стопански системи от 2,4 % предходната година, се чака през идната година те да доближат едвам 3,6 %.

Някои държавни управления харчат повече, само че Китай и Германия - и двете има място за тласъци - изчакват. Япония пък увеличи налога върху продажбите.

Причини да не се тормозим

Съединени американски щати

Моделът, основан от Bloomberg Economics, предвижда, че рискът от криза в Съединени американски щати идната година ще бъде едвам 25 %. И в случай че най-голямата стопанска система в света остане на краката си, това ще понижи риска и от проблеми на други места по света. Съединени американски щати е и много по-затворена стопанска система от останалите, което значи, че тя може да продължи да пораства, даже и международната търговия да понесе удар.

Ръст на заетостта

Американският консуматор остава опорен дирек на растежа, частично и поради невижданата от пет десетилетия ниска безработица. Макар пазарът на труда в Съединени американски щати да демонстрира знаци на уязвимост, той би трябвало да продължи да поддържа разноските на семействата. Безработицата е на рекордно ниски равнища и в други стопански системи, в това число в Европейския съюз.

Действията на централните банки

Федералният запас понижи лихвите два пъти тази година и може да го направи още веднъж този месец. Европейската централна банка смъкна депозитната рента с още 0,10 процентни пункта и пусна още веднъж програмата си за количествено улесенение. Централната банка на Япония също обмисля нови дейности.

Те не са сами, откакто сътрудниците им в Индия, Австралия, Южна Корея, Южна Африка, Бразилия и други също понижават лихвите. Паричната политика се нуждае от малко време, с цел да свърши своята работа, само че се чака тя да окаже поддръжка.

Китай

Китай може и да не бърза да избавя ситуацията, както правеше при предишни забавяния на растежа, поради терзанията, че ще усили още веднъж равнищата на задлъжнялост. Но тази позиция може да се промени, в случай че има потребност.

Пекин към този момент понижи равнищата на запасите в кеш, които банките би трябвало да задържат, до най-ниското равнище от 2007 година. Разходите за инфраструктура на локалните държавни управления се чака да се покачат.

По-малко остатъци

Предходните спадове бяха движени от кореция на остатъците, като да вземем за пример инфлацията през 80-те, спукването на софтуерния балон в Съединени американски щати при започване на века или колапса в пазара на жилища десетилетие по-късно.

Този път инфлацията е слаба. И въпреки цените на акциите да са високи, те не са в територията на балона.
 Четирите игри на нерви, които могат да ни вкарат в дълбока криза
Четирите игри на нерви, които могат да ни вкарат в дълбока криза

Съдбата на международната стопанска система е на ръба на острието
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР