Световната икономика е на път да регистрира най-бързото възстановяване от

...
Световната икономика е на път да регистрира най-бързото възстановяване от
Коментари Харесай

Световната банка прогнозира най-силното от 80 години възстановяване след рецесия

Световната стопанска система е на път да записва най-бързото възобновяване от криза за последните 80 години с помощта на огромните тласъци в Съединени американски щати, мощния напредък в Китай и постоянното, въпреки и неравномерно, разпространяване на ваксини. Това показват от Световната банка в юнския си отчет за вероятностите пред световната стопанска система, съобщи „ Фокс бизнес “.

Базираната във Вашингтон институция увеличи прогнозата си за растежа на международната стопанска система през 2021 година на 5,6%, откакто в предходния си отчет от януари предвижда растеж от 4,1%. За съпоставяне, през 2020 година международният БВП се сви с 3,5%, откакто стопанските системи по света бяха парализирани от пандемията от COVID-19.

Очакваното движение на стопански напредък е най-бързото от 1973 година, когато световната стопанска система набъбна с 6,6%.

Световната банка намали прогнозата си за икономическия напредък на България през 2021 година на 2,6%, откакто в януарския си отчет предвижда растеж от 3,3%. Институцията чака през 2022 година българската стопанска система да нарасне с 3,3%, а през 2023 година – с 3,4%.

От Световната банка обаче акцентират, че тези прогнози може да не се осъществят, в случай че коронавиръст продължи да се популяризира бързо по света и възходящата инфлация накара централните банки да покачат лихвите.

„ Ако възходящия инфлационен напън накара участниците на финансовите пазари непрекъснато да мислят за по-високата инфлация в развитите стопански системи, те може да преоценят вероятностите за опазване на удобните парични политики на огромните централни банки. Това може да провокира забележителен растеж на разноските по заемите “, разясняват от Световната банка.

В новия си отчет от институцията показват, че въпреки темпото на възобновяване да е най-бързото от 80 години, то е извънредно неравномерно. Въпреки че Световната банка чака през 2021 година стопанската система на Съединени американски щати да нарасне с 6,8%, а тази на Китай – с 8,5%, институцията предвижда напредък от едвам 2,9% измежду страните с ниски приходи – най-бавното движение на напредък от две десетилетия.

Макар че 90% от развитите стопански системи се чака да се върнат към равнищата си от преди пандемията до идната година, единствено една трета от разрастващите се страни ще реализиран същото.

„ В страните с ниски приходи резултатите от пандемията заличават постигнатия по-рано прогрес в намаляването на бедността и усложняват хранителната неустановеност, както и други дългогодишни провокации. Глобалната вероятност остава мощно несигурна, с огромни опасности и опция за финансов стрес на фона на огромните дългови натоварвания “, се споделя в отчета на Световната банка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР