Световната икономика е избегнала рецесията и риска от стагфлация. Това

...
Световната икономика е избегнала рецесията и риска от стагфлация. Това
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Светът избегна рецесията и риска от стагфлация

Световната стопанска система е избегнала рецесията и риска от стагфлация. Това уточни ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в тирада по отношение на вероятностите пред международната стопанска система и политическите цели за поддръжка на нейното развиване, заяви МВФ.

Георгиева приказва по време на събитие във Вашингтон под егидата на Атлантическия съвет, което се организира в навечерието на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка идната седмица.

Управляващият шеф на Международния валутен фонд показва, че в новия си отчет за " Световната икономическа вероятност ", който ще бъда огласен през идната седмица, МВФ отбелязва, че 

световният стопански напредък е " малко по-силен ".

Това се дължи на постоянните темпове на развиване на стопанските системи на Съединени американски щати и на редица страни с нововъзникващи пазари. Подкрепа за този стопански растеж оказват постоянното ползване на семействата и вложенията в развиването на бизнеса. Това става в изискванията на облекчение на проблемите с веригите на доставки и на малко по-бързо от предстоящото закъснение на инфлацията. 

Устойчивостта на международната стопанска система се дължи най-много на нейните постоянни макроикономически основи. Тя е подкрепена от постоянния пазар на труда и от повишаването на работната мощ, отбелязва Кристалина Георгиева

Тя обаче предизвестява, че към момента съществуват редица фактори, които " основават терзание ". 

" Геополитическото напрежение усилва рисковете от фрагментация на международната стопанска система ",

показва ръководещият шеф на МВФ.

Икономическата интензивност в международен мащаб може да бъде избрана като слаба, в случай че бъде съпоставена с други интервали от историята. Инфлационният напън не е преодолян изцяло, а фискалните буфери на редица страни са изчерпани, отбелязва Георгиева.

Нарастващият дълг в международен мащаб изправя пред съществени провокации финансовото положение на редица страни.

Негативните резултати от панедмията от КОВИД-19 към момента не са преодолени. Световният БВП е формирал загуба в размер на към 3,3 трилиона дола от 2020 година насам, показва ръководещият шеф на МВФ.

Основната причина за по-слабия стопански напредък е забележителното закъснение на продуктивността съгласно МВФ. Анализът му сочи, че това е причина за над 50 на 100 от забавянето на растежа в страните с развити и с нововъзникващи стопански системи. При най-бедните страни по-слабият стопански напредък се дължа съвсем напълно на слабата продуктивност, отбелязва МВФ.

На този декор фондът предвижда, че растежът на международната стопанска система ще бъде малко над 3 на 100.

Управляващият шеф на МВФ показва и главните ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да бъде нормализиран и интензивен растежът на международната стопанска система.

Първата цел е да бъде възобновена ценовата непоклатимост, отбелязва Кристалина Георгиева. Тя подчертава върху политиките на централните банки, които деликатно би трябвало да преценяват " по кое време и с какъв брой да намалят лихвените проценти ", с цел да лимитират повишаването на инфлацията.

Вторият приоритет, който обрисува ръководещият шеф на МВФ, е нуждата от възстановяване на фискалните буфери на обособените страни. В доста страни те са изчерпани, а задълженията им са прекомерно високи, акцентира Кристалина Георгиева.

Според нея третият приоритет е нуждата от прилагането на политики за стимулиране на икономическия напредък. 

В редица страни с разрастващи се стопански системи използването на добре структурирани промени може да докара до повишение на брутния им вътрешен артикул с 8 на 100 в границите на 4 години, показва ръководещият шеф на МВФ. 

Тя подчертава и върху още един приоритет - сътрудничеството сред страните при използването на политики, които са от голяма важност за целия свят. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР